fbpx

Список-шпаргалка: чим слід запасатись вже зараз на зиму, та що потрібно мати в кожному домі

Експерти попереджають, та ми й самі ми добре розуміємо, що цьогорічні осінь і зима будуть непростим випробуванням для українського народу, тому, по можливості, варто продумати і організувати для себе і рідних певні “запаси”, які можуть знадобитися уже у найближчі місяці.

Звісно, що не потрібно змітати все підряд з полиць магазинів, та й навряд чи є на це кошти, але список необхідного варто скласти.

Через війну може зникнути централізоване опалення, не бути подачі газу, тому варто заздалегідь подбати, наприклад, про електричний обігрівач, теплі ковдри, утеплений одяг.

Ми склали приблизний список необхідного, щоб ви могли зорієнтуватися:

Продукти: консерви(м’ясні, рибні, бобові, овочеві). Поповність запас олії, макаронів, різноманітних круп, макаронів. Запасіться цукром, сіллю. Подбайте про зігріваючі напої: каву, чай. Можна закупити сухарі, крекери, хлібці, сухофрукти, солодке печиво, цукерки, халву, мед, згущене молоко. Можна додатково запастися найнеобхіднішими овочами, які можна довго зберігати, але, звісно, якщо у вас є де їх тримати.

Варто подбати про воду. Вона завжди має стояти в запасі на випадок ракетного удару і відключення водопостачання.

Родині з маленькими дітками варто подбати про запас дитячого харчування. Сухі суміші, паучі, тощо.

Подбайте про вміст вашої аптечки. Складіть закупіть ті препарати, які необхідні вам і вашим рідним. Заразом, поновіть запаси жарознижувальних, знеболюючих, протиалергійних препаратів. Перевірте, чи є в аптечці стерильні та нестерильні рукавички, йод, спирт, бинт і вата, перекис, пластирі бактерицидні, тонометр.

Тепло. Якщо у вас центральне опалення, то варто подумати про обігрівач, якщо ж проживаєте у приватному будинку – про різні види палива, запастися дровами, соляркою і грубкою для приготування їжі. Заздалегідь продумайте теплу зону у квартирі, де можна буде сконцентрувати всі джерела тепла.

Подбайте про теплий одяг – байкові піжами, термобілизна, вовняні шкарпетки та светри. Вибирайте натуральні тканини. Варто вже зараз закуповувати теплі пледи, популярності набирають електроковдри.

Не забувайте й про домашніх улюбленців. Зробіть запас корму та наповнювача для туалету чи клітки, необхідних ліків. Якщо ви розглядаєте варіанти переїзду, заздалегідь подбайте про переноску.

Подбайте про мінімальний набір найнеобхідніших засобів побутової хімії(шампуні, мило, вологі серветки, сухі серветки, порошок для прання, рідина для миття посуду. Про всяк випадок подумайте про запас свічок, сірників, ліхтариків, батарейок, лампочок. Придбайте павербанк зі швидкісною зарядкою, а якщо пристроїв багато – про декілька або мережевий потужний зарядний пристрій для декількох пристроїв відразу.

Фото: pixabay.

09/01/2022

You cannot copy content of this page