fbpx

Стокгольмський арбітраж порушив баланс: “Нафтогаз” влучно потролив “Газпром” в День дурня

НАК “Нафтогаз України” розіграв pосійську газову компанію “Газпром” в День дурня “визнанням” того, що рішення Стокгольмського арбітражу про газову суперечку дійсно порушувало баланс, передає “Обозреватель”.

“Ми вирішили. “Газпром” правий. Раніше вони на нас заробляли від 2 до 7 млрд доларів на рік. Це якщо брати сукупно скільки ми платили за імпортний газ і скільки ми отримували за транзит. А тепер вони повинні нам платити за транзит на 1-1,5 млрд доларів більше, ніж ми платимо за імпортний газ. Плюс вони нам винні 4,6 млрд доларів компенсації за недопоставку газу для транзиту в минулі періоди… Тому ми відновлюємо баланс – відмовляємося від 4,6 млрд компенсації” – пише в Facebook головний комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

За його словами, НАК також не вимагатиме компенсації, якщо “Газпром” подасть для транзиту менше, ніж передбачені контрактом 110 млрд куб м. Крім того, “Нафтогаз” відмовиться від перегляду ціни за газ за контрактом з “Газпромом”.

“Тому тепер ми винні “Газпрому” за газ, відібраний у 2014 році, 2,2 млрд доларів… Також ми не відмовляємося від обнулення компенсації “Газпрому” за положенням контракту “бери або плати” за попередні роки. Ми не бачимо проблеми в тому, що в такому випадку ми вже винні “Газпрому” 56 млрд доларів, і ще будемо винні близько 20 млрд доларів за 2018-2019 рік. Ми віримо в те, що за “Газпромом” стоїть добра людина, вона нас пошкодує, і передумає вимагати від нас 86 млрд доларів”, – зазначив Вітренко.

Читайте також: “Замість кубометрів – мегаджоулі”: Україна готується до переходу на європейські стандарти вимірювання газу

Після чого головний комерційний директор “Нафтогазу” залишив постскриптум для “Газпрому”, де нагадав, що сьогодні 1 квітня – День дурня.

You cannot copy content of this page