fbpx

Суд передав клістрони для ППО, які були вилучені в 2021 році з військових частин – Офіс Генпрокурора

Всі ми пам’ятаємо скандал з Укроборонпромом і краденими з росії клістронами, замість звання Героя України, виконавці отримали судове переслідування.

«Йдеться про найскладніші процеси, секретне устаткування і держтаємниці. Можу тільки сказати, що «Укроборонсервіс» на виконання державного оборонного замовлення взяв на ремонт два комплекси С-300 і їм потрібні нові комплекти клістронів, які вчора і були поставлені на «Укроборонсервіс», – розповідав безпосередній учасник і «позаштатний агент НАБУ» Шевченко. – Наша система ППО гостро потребує клістронів – без них не можуть функціонувати комплекси С-300. Але вони виробляються тільки в росії. Пів року тому (у липні 2020-го, тоді командування повітряних сил розцінило такі дії як «черговий удар по системі протиповітряної оборони України». – Ред.) ДБР порушило кримінальну справу і ці клістрони вилучалися прямо з військових частин, але потім все повернули назад і порушили кримінальну справу стосовно тих слідчих ДБР, які їх вилучали, бо вони завозилися з рф нашими розвідниками ГУР МО», – писав Укрінформ.

1 липня 2020 року ДБР вилучило клістрони з військових частин в Хмельницькому, Одещині і Херсонщині, – писало ВВС 3 липня 2020. Після розголосу ДБР запевнило, що клістрони повернули в частини, а надто ярих виконавців – покарали.

10 червня 2022 року Офіс Генпрокурора заявляє про «принципову позицію» в поверненні клістронів ЗСУ.

«Суд передав оборонному підприємству високотехнологічні прилади, які не виготовляються в Україні та є однією з основних складових зенітно-ракетних комплексів – клістрони». – заявили в Генпрокурора і зазначили, що що ці клістрони у 2021 році були викрадені в одній із військових частин Російської Федерації, а їх вартість складає сотні тисяч доларів США.

Фото: ВВС.

06/10/2022

You cannot copy content of this page