fbpx

Світова економіка перебуває на порозі чергової фінансової кризи: МВФ зробив страшне попередження

Міжнародний валютний фонд спрогнозував, що світова економіка перебуває на порозі чергового фінансового краху. Головною проблемою є величезний сумарний борг країн світу.

У новому прогнозі Фонду за жовтень щодо найближчих економічних перспектив зазначено, що напередодні кризи 2008 року середнє співвідношення глобального боргу до ВВП становило 36%, а зараз — понад 50%. Сума астрономічна — 182 трильйони доларів. Міжнародний валютний фонд попереджає: якщо фінансову систему не вдасться реформувати, колапсу не уникнути.

На думку експертів, уряди більшості країн провалили майже всі реформи захисту банківської системи — у першу чергу від ризикованих і необдуманих дій фінансистів, які викликали значну ланцюгову реакцію обвалу десять років тому.

У МВФ вважають, що одним із джерел нової кризи може стати Китай, де до загрозливих масштабів розширився сектор тіньового кредитування. Китайські банки все охочіше фінансують небанківські установи — брокерські контори й лихварів, які виступають посередниками між банками й бізнесом. До того ж, наголошується, що обсяг тіньового сектора кредитування досяг майже семи трильйонів доларів. У МВФ вважають, що ця бульбашка здатна обвалити економіку країни й запустити нову азіатську кризу, аналогічну обвалу 1997 року.

На думку експертів, ще один привід для побоювань — зростання міжнародних банків на кшталт JPMorgan і Industrial and Commercial Bank of China у масштабах, що перевершують найбільші фінансові установи напередодні кризи 2008 року. Зараз, як і тоді, кажуть, що подібні структури занадто великі, щоб збанкрутувати. Однак досвід Lehman Brothers свідчить про зворотне.

МВФ назвав другою проблемою, яка загрожує довести ситуацію до крайнощів, — торговельні війни, що набирають обертів і відбивають в інвесторів апетит до ризику.

Найбільшу ж тривогу в експертів викликає зростаючий — непідйомний і, як підкреслюється у доповіді, некерований — розмір глобальної заборгованості. Глава МВФ Крістін Лагард вказала на те, що загальний обсяг світового боргу в державному й приватному секторах за останнє десятиліття зріс на 60% — до рекордних 182 трильйонів доларів.

Джерело.

You cannot copy content of this page