fbpx

Так, я їхала за кордон з однією метою – допомогти своїм дітям. Син узяв квартиру в іпотеку, платежі були великі, а донька студентка перед захистом диплому, теж допомога потрібна. Проте, після того, як я побувала вдома на Різдво, я вирішила, що нікому і копійки не дам більше. Гроші краще у матрац складатиму, поясню чому

Так, я їхала за кордон з однією метою – допомогти своїм дітям. Син узяв квартиру в іпотеку, платежі були великі, а донька студентка перед захистом диплому, теж допомога потрібна. Проте, після того, як я побувала вдома на Різдво, я вирішила, що нікому і копійки не дам більше. Гроші краще у матрац складатиму, поясню чому.

Ми з чоловіком дуже гарно жили. Він і я гарні мали посади на консервному заводі у нашому містечку. Отримали квартиру від заводу, хороші гроші заробляли. але коли завод закрився. все шкереберть полетіло. Чоловік мій щвик бути начальником і ніяк змиритись не міг, що для нього немає ніде роботи. просто підробляти, чи на заробітки, як інші чоловіки їздити, він не хотів.

Спочатку рідко, а потім усе частіше почав у чарку зазирати. За п’ять років він почав із дому вже все виносити. Я не могла і по хліб вийти, адже він навіть люстри знімав і біг вимінювати на ринок. Було дуже важко, адже фактично роботи не було і мені, а двоє дітей росли і постійно усього потребували.

Коли не стало мого чоловіка, ми з дітьми фактично у порожній квартирі залишились. Він навіть чоботи мої і ті виніс виміняв, тож я узимку у туфлях осінніх ходила на роботу поки якась жінка не пошкодувала мене і свої старі чоботи не принесла.

Мені було дуже важко. Діти підлітки, а одяг на них із чужого плеча. Я мала три роботи, вдома фактично не з’являлась, але легше не ставало. Саме тоді я зважилась і поїхала в столицю на роботу.

У Києві я нікого не знала, просто пішла на ринок і влаштувалась продавати смажені пиріжки. Спала на робочому місці, але нарешті могла заробляти гроші достатні, аби одягнути своїх дітей і хоч стільці у дім наш придбати. Добре, що син і донька у мене хороші, без мене у домі був порядок, вони гарно вчились і хоч я дуже за них переживала, але все з ними добре було.

І ось, три роки тому я поїхала в Португалію на роботу до подруги. Вона в одному з готелів покоївкою працювала, заробляла гарно і мене до себе покликала. Мій син якраз узяв квартиру в іпотеку з дружиною, а донька моя студентка – диплом мала захищати. тому я розуміла, що моя допомога їм вкрай потрібна, та й удома я навряд чи б змогла стільки заробити.

Усі ці роки я все зароблене дітям своїм передавала. Син майже виплатив свою квартиру, а донька за цей час устигла вийти заміж  і уже стала матусею двох діток. Я б і далі дітям своїм допомагала без зайвих думок, якби не останній мій приїзд на різдвяні свята.

Донька моя у нашій квартирі двокімнатній живе із сім’єю. Приїхала я, зустріли, посиділи. а коли час було уже вкладатись моя дитина мені стелить на підлозі:

— Треба було хоча б розкладачку купити, – говорить невдоволено так, – Я думала ти в брата лишишся на цей період. У нього ж квартира більша ніж у мене. Ти ж бачиш, що лиш дві кімнати і обидві зайняті. Потрібно було попереджати, мамо.

Виходила так, що я у своїй же квартирі зайва виявилась і повинна була попередити, що надумаю у своїй же хаті спати? Але я спочатку і не зважала, чомусь ще пошкодувала свою дитину. Ну правда, одна кімната дитяча і тут два ліжка малих, інша – спальня доньки і її чоловіка. Куди мені ще втулитись?

Поїхала я наступного дня з речами до свого сина в його квартиру нову. Сину одразу сказала, що поки тут у нього побуду, бо вдома не маю на чому спати навіть. Думала, наївна, що то навіть не проблема і син мене прихистить. Але він таку бучу зняв. зателефонував до доньки моєї і влаштував сцену. ніби як і захищає мене і розповідає своїй сестрі. що та вчинила не гідно і з мамою так не можна у її власному домі. А потім посадив мене в авто і привіз назад до мене додому. Ще й сестрі вимовив, що вона така сяка і не мала права так зі мною вчиняти. Голосно хряснув дверима і поїхав, залишивши мене удома.

Я мала б місяць удома бути, але вже за три дні повернулась у Португалію. Не знайшлось мені місця ні в моєму домі ні в новій квартирі мого сина. Діти між собою через мій приїзд розмовляти навіть перестали, бо кожен вважає. що другий хитріший і маму приймати повинен був не він, а інший.

А тиждень тому мені донька телефонує і просить грошей, бо вони з чоловіком хочуть комп’ютер новий узяти. Старий їм уже не підходить, а на новий акція і він “усього” тридцять тисяч коштує. Ні вибач, ні чому поїхала так рано, просто “дай грошей”.

Дитині своїй я відмовила. Сказала, що краще буду гроші собі в матрац складати, аби при наступному візиті мені у власному домі на підлозі було спати тепліще.

Мабуть, вона брату одразу подзвонила, бо він мені через пів години передзвонив. Син хитріший, сказав, що йому соромно за поведінку сестри і що він зробить усе, аби я у власному домі більше ніколи не спала на підлозі. А потім попросив не ототожнювати його із сестрою і запитав чи пам’ятаю я, що у нього десятого числа платіж по іпотеці.

Так прикро стало. Я ж усе робила, аби моїм дітям було добре. Не чекала на те, що мене на руках носитимуть, але хоча б якась елементарна вдячність і повага мала б бути?

Звісно, моїм дітям буде дуже важко без моєї підтримки і я ніколи е хотіла їм такої долі. але мушу думати про себе. Пенсію я не заробила, а на таких дітей надії бачу, мати не потрібно. Мушу сама про себе подбати, як би гірко це не звучало.

Марія І.

02,02,2023

Головна картинка ілюстративна.

You cannot copy content of this page