fbpx

Тепер путін погрожує новими ракетами – що відомо про “Циркон”

Під час виступу в Санкт-Петербурзі на параді з нагоди дня військово-морського флоту росії, путін заговорив про чергову вундервафлю Кремля – гіперзвукову ракету «Циркон». Мовляв, постачання гіперзвукових ракетних комплексів “Циркон” до збройних сил росії розпочнеться найближчим часом і першим цю зброю отримає фрегат “Адмірал Горшков”., – передають РІА «Новості».

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко та військовий експерт Олег Жданов пояснили, наскільки серйозно слід ставитися до російських гіперзвукових ракет “Циркон”.

“У цілому практично всі гіперзвукові комплекси у виконанні Російської Федерації звучать дещо дивно, і потрібно до них ставитися досить критично. Не так давно, кілька років тому, вони презентували свою ракету “Кинджал” Х47-М, якою також лякали весь світ і заявляли, що перші, хто створив гіперзвукову ракету такого типу. Хоча згодом з’ясувалося, що це по суті просто ракета від РК “Іскандер” типу 9М723, 9М728, тільки авіаційного базування”, – зазначив Коваленко в ефірі телеканалу FreeДом.

На сьогодні у росії немає ні технічних, ні технологічних можливостей для створення дійсно якісної високоефективної гіперзвукової зброї..

За словами Коваленка, вся сучасна зброя Росії – це по суті піар і блеф.

Запускати ракету “Циркон” можуть й інші кораблі, тільки деякі з них вже зовсім в поганому стані.

Скептичний до цієї вундервафлі і Жданов, адже путін про цю ракету говорив кілька років тому і пуск показував, але по-факту її не продемонстрував.

“Це стара казка на новий лад. Справа в тому, що ракетами “Циркон” він вже лякає нас вісім років, і всі чекають, коли ж нарешті вони покажуть цю ракету”, – говорить військовий експерт Олег Жданов.

Хоч Росія й заявляє, що ця ракета “Циркон” здатна розвивати швидкість близько дев’яти махів, це приблизно 11 тисяч кілометрів на годину і знищувати будь-які цілі. Але на сьогодні немає тактико-технічних характеристик якихось про цю ракету. З різних джерел дальність пуску цієї ракети від 400 кілометрів до 1000 кілометрів.

“Вона, можливо, і є в металі вироблена, але це якщо є, то це лабораторні зразки, які призначені для проведення державних випробувань. Немає навіть більш-менш точних підтверджень про те, що вона випробовується”, – каже Жданов.

З «новинок» російської армії – це ракета Х-59 «Овод» часів Хрущова, яка разом з Х-22 зараз активно застосовується проти України.

Фото: УНІАН, ілюстративне.

08/03/2022

You cannot copy content of this page