fbpx

Територія відчуження, зруйнованих будинків і зарослих вулиць: історія бабусь, які живуть у Чорнобильській зоні

Найбільша техногенна кaтaстрофа за всю історію ядеpної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі. Радіація не примусила бабусь покинути рідні місця. Майже одразу після авapії частина евакуйованих людей повернулась у небезпечні, але свої будинки, пише 24 канал.

У селі Кукувате, яке оповите 30-кілометровою Чорнобильською зоною, вже 32 роки, як панує тиша. Колись багате і людне село, а тепер це територія відчуження, зруйнованих будинків і зарослих деревами вулиць. Єдині його жителі – кілька бабусь. До Кукуватого вони повернулися за рік після авapії на ЧАЕС.

Хоча це й режимна зона, гості в самоселів бувають. Періодично навідуються туристи, а раз на місяць приїжджає магазин. На радіацію ж бабусі не зважають, кажуть не бачать її, отже і не шкодить.

“Доглядаю свою сестру, якій 81 рік, а мені 85 років. Вже 22 роки її доглядаю, вона інвалід з дитинства, у неї ноги відмовляють, 5 років не була на вулиці. Моя дитинка помepла. і я чекаю людей, начебто, це мої діти їдуть. Дякую і вам, що приїжджаєте”,– розповіла Марія Загорна.

Читайте також: Чорний список: в Україні заборонили низку популярних медичних препаратів

Про майбутнє і політику, бабусі не дуже люблять говорити. Вони віддано підтримують одна одну. І переймаються, чи буде цього року врожай. І хоч вони віряни, та знають що святі хлібом не нагодують і вже готуються до польових робіт

Чорнобильська ж тpaгедія, для них – то не екологічна кaтaстрофа, а буревій, що зруйнував людські долі.

You cannot copy content of this page