fbpx

Тікали через Крим та Петербург до Естонії : «Як з пекла попасти в рай»

Історію українського біженця з Запорізької області журналісти російського видання «Медуза» оприлюднили, змінивши ім’я чоловіка на Андрій.

Чоловік каже, що у них залишався тільки один вихід покинути окуповану територію – через Крим, бо напередодні «референдуму» росіяни закрили виїзд на вільну Україну з окупованих територій. Андрій з дружиною та дитиною виїхали 25 вересня через Крим в росію, в Петербург, а далі в Івангород на КПП. Там вже стояли в черзі десять людей і вони втішилися, що пройдуть кодон швидко. Але виявилося, що росіяни складають списки і з цих списків запрошують на співбесіду, список складає 50-60 людей, а того дня з цього списку пропустили тільки 8 людей. Вони пройшли кордон за дві доби і кажуть, що зараз стали швидше пропускати.

«Зараз вже пропускають 40 людей за добу, по 6-7 людей кожні 3-4 години», – каже Андрій і дуже вдячний російським прикордонникам, які впускали в приміщення людей, хоча не кожна зміна.

«Вийшла співробітниця прикордонної служби і сказала: «Перші 25 людей зі списку залишаються в приміщенні, інші – на вихід». Але потім співробітниці помінялися і ми змогли зайти всередину. Всі спали на підлозі, на лавочках, на підвіконниках. Ну, як спали – дрімали і все. Навіть, якщо ти з маленькою дитиною, то поза чергою не пропускають».

Чоловік був в черзі на вулиці, щоб не пропустити черги, а родину відправив в готель.

«Росіяни і естонці проходять кордон за 5 хвилин. Один росіянин став в чергу до біженців і обурювався: «Що у вас тут твориться? Що я маю тут стояти?» Дуже сварився, а потім співробітниця показала на іншу чергу і сказала: «Та заспокойтеся, он там стоять нормальні люди». Ми зрозуміли, що нас тримають за нелюдів. Всі, хто там сидів застудилися, бо нас просто так виганяли на вулицю – то їм підлогу треба помити о 4 чи 6 ранку. По пів години могли не пускати назад, а на вулиці 7 градусів тепла, холодно, а ще стрес і дорога».

Чоловік каже, що проходив «фільтрацію»: забирали документи, робили відбитки пальців, перевіряли телефони і проходили ще співбесіду.

«Питають: «Що у вас відбувається? Як вам жилося в Україні до цих подій? Чому їдете закордон, а не лишаєтеся в росії?». Питають про родичів. Питали: «От ми такі прийшли до вас з «рускім міром», вам це не подобається, так?». Такі провокаційні запитання задають. Деяких питали: «Як вам наш президент?»», – розповідає Андрій.

Естонський кордон пройшли за пів години: «Цей час в основному на заповнення документів, відношення – чудове. Таке враження, що з пекла попали в рай. В пропускному пункті нас пригостили чаєм, ми відпочили, годували. Але ми відмовилися, бо вже не мали сил ще сидіти на кордоні».

Чоловік каже, що вони зараз в Естонії і радий. Бо за новинами, в Мелітополі та Херсоні вже мобілізують чоловіків для росармії. В Україну не планує повертатися, покине стане тихо, родина дуже боїться вибухів, бо кожного дня були обстріли. Зараз планують, куди їхати далі.

Фото: колаж.

You cannot copy content of this page