fbpx

Ткаченко пояснив, чому не евакуювали музеї з окупованих територій

Очільник Міністерства культури та інформаційної політики заявив, що не вдалося врятувати частину музейних експонатів від російської окупації через брак грошей і саботаж директорів.

Про це він розповів в інтерв’ю “Суспільному”, мовляв, в Україні функціонує понад дві тисячі музеїв і для їхнього вивезення потрібна допомога місцевої влади.

“Для того, щоб здійснити необхідну евакуацію, потрібне рішення не тільки Міністерства культури, але й взаємодія з місцевими органами влади”, – сказав Ткаченко.

Ткаченко заявив, що в міністерстві просто немає необхідного бюджету для самостійної евакуації музеїв.

А там, де вдалось врятувати тисячі експонатів – виключно через співпрацю місцевих органів влади.

“З огляду на те, як відбувалися події в Донецькій та Херсонській областях, щоб організувати виїзд, потрібно спакувати речі, потрібна співпраця з місцевими органами влади, транспортування тощо. Зробити це за 3-4 дні фізично неможливо”, – зазначив Ткаченко.

Нагадаємо, раніше Ткаченко звинуватив владу і керівництво музеїв Маріуполя, які затягували процес евакуації і через це окупантам вдалося вкрасти, зокрема, картини Куїнджі та Айвазовського, унікальну колекцію модельєрного мистецтва Юхима Харабети та інші цінні речі.

Нагадаємо також ситуацію із Скіфським золотом з окупованого Мелітополя: спочатку влада запевняла, що експонати вивезені, далі, що таки вкрадені. В результаті, Ткаченко пообіцяв «розібратися» і таки підтвердилося, що експонати вкрадені.

Фото: ТСН.

08/09/2022

You cannot copy content of this page