fbpx

Трійця 2018: що обов’язково потрібно зробити 27 травня

Трійця відзначається через 50 днів після Великодня. Звідси пішла і друга назва свята – П’ятидесятниця. У 2018 році свято припадає на 27 травня.

До свята Трійці потрібно готуватися заздалегідь. Це стосується як підготовки до святкування, так і заборон, пов’язаних з цим днем.

Що потрібно робити на Трійцю

За день або два до Трійці влаштовують генеральне прибирання, причому не тільки в будинку, але і у дворі, на городі. Невикористані речі викидають, особливо ті, які пов’язані з неприємними подіями.

Напередодні, в Троїцьку батьківську суботу, відвідують клaдовища і пoминають помepлих, залишивши частування.

До Трійці будинки і храми прикрашають гілками різних дерев, травою, квітами. Ці молоді рослини символізують процвітання, багатство і продовження життя.

На саму Трійцю потрібно всією сім’єю сходити до церкви на службу. При цьому в цей день нічого не можна просити у Святого Духа, а лише дякувати йому за те, що він є рятівником і вірним захисником людських душ. Після відвідин храму будинку влаштовується святковий обід.

Читайте також: Священик розповів, як потрібно прикрасити оселю до Зелених свят щоб не нагрішити

Трійця не випадає на піст, тому стіл накривають ситним і багатим. На Трійцю прийнято ходити в гості і дарувати подарунки. У день Святого Духа прийнято роздавати бідним весь дріб’язок, щоб захистити себе від негараздів і хвороб.

Що не можна робити на Трійцю

Вважається, що цей в це свято потрібно займатися молитвами і думати про вічне, в інтерпретації церкви – про Бога.

На зелений тиждень не варто виходити з дому без натільного хрестика – за народними повір’ями, з якими погодилася і церква, це час розгулу нечистої сили, а освячений в церкві хрестик захистить від неприємностей. Особливо важливим вважається, подбати про дітей і одягти на них хрестик. У цей день не можна думати про погане, бажати кому-небудь зла і сваритися з близькими. Скандали в цей день вважаються великим гріхом – потерпіть кілька днів, можливо після цього і сваритися не захочеться.

Весь тиждень перед Святою Трійцею не здійснюють церковні обряди – вінчання, вiдспівування, хрещення – все відкладають на кілька днів після свята. Також на Трійцю не прийнято святкувати весілля, інакше сім’ю чекає бiда. У цей день заборонено шити, пекти і працювати в городі.

Вважається, що хто не відпочиває в це свято – у того неприємності будуть. Хто оре – без худоби залишиться, хто сіє – без врожаю, а хто пряде – у того вівці заблукають.

Після Трійці відзначається – Духів День. Під час нього заборонено працювати на землі, але прийнято шукати скарби. Вважається, що на Трійцю буянять мавки і русалки, тому не можна одному йти в ліс або на поле. Також не можна водити худобу в ліс. При цьому на Трійцю не прийнято купатися, інакше русалки можуть втoпити. На Трійцю не варто йти на клaдoвище. Для пoминання призначений день напередодні – поминальна субота (26 травня). Ще на Трійцю не можна сварити, злитися або заздрити.

Джерело – Подробиці.

You cannot copy content of this page