fbpx

— Це що? – запитав чоловік з порога і кинув в Надю грудкою паперу. Вона усміхнулася — А що там? Лист від шанувальника? — Він гаркнув — Ага. Шанувальник з банку. Шле тобі привіт і нагадує про борг. А тепер скажи мені, дорогоцінна моя, на що ти гроші брала? І чому, я про це нічого не знаю?

Надя розгорнула зім’яту грудку. Швидко пробіглась очима і зойкнула.

— Зовсім забула. Мені треба було заплатити, а я, ти пам’ятаєш, як раз в лікарні лежала — і не втрималася від докору — Ти до речі, два рази до мене прийшов.

Боря не піддався на її прийом і голосно вигукнув:

— Ти мені давай, тему не переводь. Говори, навіщо кредит брала? І кому?

Надя зрозуміла, що найкраще буде зізнатися і тихо сказала:

— Ти пам’ятаєш, минулого року у моєї тітки будинок сильно постраждав від повені? То їй допомогти треба було. А ти тоді сказав, що у неї інших родичів повно і хай вони ворушаться. А я так не можу, просто відмовити, ось і пішла в банк. Я думала, що ти не дізнаєшся, завжди акуратно платила. Але тоді, коли я занедужала, мені було не до цього. Ось так і прострочила — розвела вона руками.

Борю аж затрясло.

— Ти знаєш, коли я з тобою одружився, твоя безвідмовність мене на початках навіть розчулювала. Ти ж ніколи нікому не могла сказати “ні”. Я ще тоді думав, яка відповідальна дівчина, така ніколи не покине в біді. Якщо щось трапиться зі мною, поруч буде. Але я ж не знав, що навколо тебе занадто багато стражденних. Яким постійно потрібна допомога і чомусь завжди в грошовому еквіваленті. І це не рахуючи твоїх родичів. Бачить, Бог, я терпів. Але і будь-якому терпінню кінець приходить, зрозумій. У нас же з тобою нічого немає, крім ооднокімнатної квартири. Ми навіть ремонт зробити не можемо, тому що грошей немає. Не можна бути жалісливою для всіх на шкоду собі. Тому, з мене вистачить, я йду від тебе.

Надя крізь сльози кивнула і опустила голову.

— Якщо вирішив, йди. Ти маєш рацію, але повір, я не можу по іншому. Я не можу відмовити людині, яка просить мене про щось. Мені чомусь соромно стає за себе. Адже я можу допомогти, це в моїх силах. Знаю, що іноді мене обманюють. І мені знову соромно, що я занадто довірлива. І це замкнуте коло, але вирватися з нього не можу, пробач.

Борис стомлено сказав:

— Ось ти це зробила, так? Допомогла, соромно, не можу відмовити. А ти згадай, коли ми вирішили подумати про дитину і у нас не виходило, ти звернулася до свого дядька? Що він тобі сказав ? Плати за прейскурантом і буде тобі щастя. А він на хвилиночку в тій клініці не остання людина. І так завжди. Якщо нам допомога потрібна, всі відразу виявляються зайнятими і недоступними. Де справедливість? Тебе питаю, жаліслива наша. Мовчиш? Відповісти нічого? А хоч раз би відмовилася і всі відразу відстануть .

Надя спробувала заперечити:

— Твій приклад з дядьком не показник. Він же не в приватній лавці працює, з нього теж питають. А про інших. Не завжди у всіх знаходиться час, щоб відгукнутися. Та й не часто я просила допомоги. Незручно мені.

Чоловік огризнулся.

— Тобі незручно, а їм завжди все зручно. Серед ночі піднімуть і все скиглять і скиглять. Ось якби не кохав тебе, давно б покинув. Та й шкода тебе без нагляду залишити, точно залишишся ні з чим. Казочку про свої проблеми розкажуть і ти вперед. Квартиру продаси і повір, ніхто не допоможе, коли ти на вулиці залишишся.

І тут, як крапка в їх суперечці, задзвонив телефон. Надя нерішуче натиснула на кнопку. Чоловік єхидно додав:

— Почалося. Ану, включи гучний зв’язок. — Зі слухавки пролунало — Надійко, рідна наша. Опора і надія нашої сім’ї. Допоможи. Мій Ванька в біду потрапив. На тракторі в сарай сусіда заїхав. Їй Богу, випадково. Тепер Матвій компенсації вимагає. Каже, що кури там були, кози. Обманює він, Надюшо. У нього окрім собаки приблудної, та трьох гусей, нікого не було. Образився він на Ваньку за те що той йому город НЕ зорав, тому і наговорює. А з Матвієм сперечатися марно, у нього все тут під контролем. Його брат у нас в селі у старости шофером працює. Хто ми проти нього. Та ніхто. Ми ж не чужі люди, ти мені племінниця рідна, через тітку Галю, дружину дядька Петра. Допоможи.

Надя дивлячись на посмішку чоловіка, запитала:

— Тітко Віро, давно запитати хотіла. Пам’ятайте, ви у мене грошей попросили на корову. Я вам вислала. Натомість ви обіцяли мені раз в тиждень, молоко з сиром через дядька Рому відправляти. Минуло півроку і я досі все в магазині купую – У слухавці почувся шум, неначе її прикрили рукою. Але мабуть не сильно, тому Надя і Борис почули — Що їй сказати? — І чітку відповідь — Скажи, що пішла корова її з дому і не повернулася. Мабуть на південь подалася — і регіт, явно нетверезий. — От, телепень. Що, так і сказати. Сам же казав, подзвони Надьці, хай грошенят підкине. Вона в місті живе, багатійка. А ми копійки не бачимо.

Тут уже Надя не стрималася і натиснула на відбій.

— Тепер зрозуміла? Ти для них гаманець, причому бездонний. Давай так. Ми міняємо номери телефонів і забиваємо на всіх твоїх стражденних. Або розлучаємося. Раз і назавжди – сказав Борис. Надя заплакала і притулилася до чоловіка — Чому вони зі мною так? Адже я як краще хотіла — Він притиснув її до себе — Таке життя, Надю. Не можна бути хорошою для всіх. Треба вміти відмовляти. Інакше тебе надовго не вистачить. Вони навіть плакати не будуть, просто знайдуть таку ж, безвідмовну.

You cannot copy content of this page