fbpx

Цінні поради: як правильно почистити сковорідки різних типів від нагару зовні та всередині

Господині часто запитують, як правильно почистити сковорідки різних типів від нагару зовні та всередині, аби вона сяяла та залишилася неушкодженою. У матеріалі ми дамо поради, як почистити усі види сковорідок різними способами, пише СТБ.

Як почистити антипригарну сковорідку від нагару всередині та зовні. Як відомо, тефлонові сковорідки мають спеціальне антипригарне покриття. Тож складається враження, що вони не повинні покриватися нагаром. Тим не менш, через неправильне використання посуду наліт все ж з’являється як зовні, так і всередині.

Найкраще буде, якщо ви помиєте сковорідку відразу після використання мийним засобом та губкою. Однак якщо ви забули чи полінувалися помити посуд одразу, то існує кілька способів, які допоможуть впоратися з нагаром. Їх можна застосовувати як для зовнішнього, так і для внутрішнього очищення.

Перший. Залити сковорідку водою, висипати в неї пакетик лимонної кислоти, поставити на вогонь та довести до кипіння. Після цього залишити її на плиті, аби вона вистигла. Кислота за цей час вправно зробить свою роботу, і ви зможете просто вилити воду та сполоснути посудину.

Другий. У боротьбі з нагаром допомагає сода. Залийте сковорідку водою, додайте кілька ложок соди та поставте на вогонь. Суміш трішки покипить, і знімайте її з вогню. Як тільки вода вистигне, вилийте та сполосніть посудину.

Третій і найцікавіший спосіб. Беремо свіже яблуко, очищаємо його від шкірки та ріжемо м’якоть ножем, аби випустити сік. Після чого розкладаємо отриманий продукт по всій сковорідці та залишаємо його на 15–20 хвилин. Опісля обережно з допомогою м’якої губки видаліть м’якоть із посудини.

Як почистити чавунну сковорідку від нагару всередині та зовні. Чавунні сковорідки з роками лише набирають популярності. І це не дивно: вони практичні та довговічні. Проте від нагару вони все ж не застраховані. З часом цей тип посуду утворює щільний чорний шар нагорілого бруду. Відмити його звичайною губкою та мийним засобом нереально. Проте розчаровуватися все ж не варто. Ми поділимося з вами трьома найпопулярнішими методами боротьби з нагаром для цього виду сковорідки.

Читайте також: Весна прийшла: Наталка Діденко повідомила, де і коли потеплішає до +17

Перший. Найпростішим та дієвим способом для очищення сковорідки від нагару в домашніх умовах є використання спеціальних засобів від цього бруду. Його можна знайти в будь-якому магазині побутової хімії.

Другий. Чавунну сковорідку можна почистити за допомогою солі та оцту. Змішайте обидва інгредієнти до утворення кашки, візьміть губку з жорсткою поверхнею та почистіть нею посудину. Потім змийте теплою водою. Вуаля – сковорідка знову як нова!

Третій. Цей метод підійде тим, хто мешкає у приватному будинку чи має дачу. Він називається прогартовуванням на вогні. Розпаліть відкрите вогнище та прогартовуйте чавунну сковорідку. Після тривалого прогрівання нагар сам почне відшаровуватися від посудини.

Як почистити алюмінієву сковорідку від нагару всередині та зовні. Як чавунну, так і алюмінієву сковорідку практично неможливо відмити звичайним мийним засобом. Нагар, який утворюється після тривалого використання посудини, не лише псує її естетичний вигляд, а й шкодить здоров’ю. Канцерогени, які утворюються разом із нагаром, негативно впливають на організм і провокують купу захворювань. Тож ми пропонуємо кілька дієвих способів, які допоможуть правильно очистити вашу сковорідку.

Перший. Як і у випадку з чавунним виробом, вам на допомогу прийде відкритий вогонь. Прогартовування добре знімає нагар і візуально оновлює вашу сковорідку.

Другий. Беремо 10-літрове відро та готуємо розчин. Для нього знадобиться 500 г кальцинованої соди, господарське мило та кілька пляшечок силікатного клею по 50 г. Усі інгредієнти залийте 10 літрами води та опустіть в суміш сковорідку. Після чого відро поставте на вогонь. Через 30–40 хвилин нагар почне поступово сходити з поверхні посудини.

Третій. Якщо ви не бажаєте заморочуватися над виготовленням суміші, просто купіть спеціальний хімічний розчин. Проте не забудьте одягти гумові рукавички, коли візьметеся за роботу. Та після її завершення обов’язково провітріть приміщення.

You cannot copy content of this page