fbpx

Ціни на овочі та гречку – чи буде здешевшання

Наближається серпень – найкомфортніший місяць для споживача, адже аграрії збирають урожай багатьох культур. То чи зміняться ціни на овочі та найажіотажніший продукт півріччя – гречку?

Експерти кажуть, що на фоні максимальної пропозиції різноманітних овочів (помідорів, перцю, баклажанів, цибулі, моркви, буряків, різних видів капусти та інші), ціни знизяться. Про це каже аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин в коментарі «РБК-Україна».

“Хоча цього року ситуація може трохи відрізнятися з попередніми роками, адже через тимчасову блокаду Херсонської області та відсутність поставок із цього регіону, не варто очікувати дуже низьких цін, проте тенденція до зниження порівняно з липнем однозначно спостерігатиметься”, – пояснила вона.

Єдиний достовірний прогноз щодо зниження ціни – це урожай яблук. Тому на комфортні ціни для споживача варто чекати вже в середині серпня.

У серпні збирають багато зернових культур, але їх треба доопрацювати (досушити, провести певну обробку, розфасувати тощо), тому треба буде довше чекати на їх потрапляння на полиці магазинів.

“Найпомітніше зниження має стосуватися гречки, оскільки цього року виник певний дефіцит на даний продукт через ажіотажний попит на фоні війни. І якраз урожай нового року може виправити ситуацію з високою ціною гречки”, – сказала Литвин.

На фоні таких оптимістичних прогнозів аналітикині варто зазначити, що на фоні зміни курсу валют, ціни на продукти, товари та послуги можуть зрости на 10-15 %.

Фото: fbc.ua.

07/30/2022

You cannot copy content of this page