fbpx

Туреччина «за» часткове скасування санкцій проти РФ в обмін на деблокаду українських портів

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу вважає, що часткове зняття санкцій з росії прискорить процес розблокування українських портів і транспортування зерна на світові ринки, – пише Форбс з посиланням на турецьку агенцію Anadolu.

«Туреччина вважає цілком законними й виправданими вимоги російської сторони щодо усунення перешкод на шляху експорту товарів із рф, в обмін на забезпечення транспортування зерна», – сказав Чавушоглу на пресконференції після зустрічі з головою МЗС РФ Лавровим.

За його логікою, західні санкції не торкаються експорту агропродукції з росії, але експорт російської агропродукції «…охоплює такі сфери, як: страхування суден, логістику, послуги у сфері перевезень і банківські операції. Іншими словами, якщо світ потребує продукції з України й росії, ми повинні спільно відкрити шлях для постачання», – заявив голова турецького МЗС.

Щодо «зернового коридору» у Чорному морі, то Туреччина готова надати кораблі свого військового флоту для супроводу суден із зерном від українських портів до турецьких. План також передбачає огляд суден.

6 червня Туреччина та росія без України досягли попередньої домовленості про відновлення поставок української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. В цьому російсько-турецькому плані – розмінуваня порту Одеси. Україна ще не схвалила цей план. Київ стурбований тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу, кажуть джерела Bloomberg.

Фото: rferl.

06/09/2022

You cannot copy content of this page