fbpx

У Франківську суддя не віддала волонтеру Олегу Яницькому турнікети та інші речі для фронту

Львівський волонтер Олег Яницький програв в праві допомогти військовим, зобов’язавши слідчих віддати волонтерську допомогу, яку вилучили у нього під час обшуку. Суддя Івано-Франківського міського суду Леся Кіндратишин вислухала аргументи сторін і не підтримала волонтера, тому турнікети, кpовоспинні, підсумки та інші потрібні речі не поїдуть на передову, пише Репортер.

Власне до чого у Франківську львівський волонтер? Оскільки в Україні розгорілося справжнє полювання на волонтерів, які винні чи й не винні, то притягують всіх дотичних, як от у справі про групу франківців, яких звинувачують у продажі автомобілів, які мали роздаватися безкоштовно. Слідчі вважають, що волонтер зі Львова Яницький, теж дотичний до цієї справи, тому 31 серпня провели у нього на підприємстві обшук, де й вилучили вище зазначені речі.

Проте адвокатка Яницького, Ірина Данилюк, вважає обшук незаконним, як і вилучення волонтерського майна, яке належить данській компанії.

Гроші, документи не вилучили. Вилучили турнікети, спорядження, яке належить данській компанії. І кілька старих телефонів, а також флешки, які досі не обстежені, – каже Ірина Данилюк. – У нас є підтвердження від бойового командира, що вилучені речі мали їхати в їхню бригаду. Ці речі вже п’ять днів рятували б наших бійців на фронті, якби їх не вилучили!

Олег Яницький каже, що дійсно знайомий з Богданом Лущаком (засновником БО “Міжнародний благодійний фонд “Медична фундація”, якого слідство звинувачує у продажі автівок – ред.), але волонтерів не так вже й багато аби не знатися між собою.

– Лущак кілька разів привозив допомогу – адресні посилки з Чехії – у Львів, – каже Яницький. – Люди мене знають як порядного волонтера з 2014 року. Тож, коли мені приходить адресна посилка, я її одразу передаю на фронт. Ніякі транспортні засоби я нікуди не передавав, мій профіль допомоги – тактична медицина.

Але Івано-Франківський міський суд вирішив не знімати арешт з аптечок, пов‘язок, бинтів, рацій та іншого у справі про продаж автомобілів.. Виняток зробили лише для токена з електронним цифровим підписом, бо він належить львівській компанії Sika Footwear.

– У час війни, коли ці речі можуть врятувати життя воїнам, є рішення суду про арешт. Незважаючи на те, що всі ці речі не мають жодного стосунку до справи, – прокоментував рішення суду Олег Яницький. – Я не можу робити висновків, але відчуття цієї несправедливості підказує мені, що це системна річ, яка відбувається по всій країні. Найбільше мене турбує не моя репутація, а те, що країна опиниться під загрозою, якщо волонтери перестануть допомагати.

Волонтер буде подавати апеляцію.

Фото: Репортер.

09/06/2022

You cannot copy content of this page