fbpx

У Сербії заарештовано колишнього генерала СБУ Андрія Наумова

За інформацією джерел УП, генерал-втікач був затриманий 7 червня на кордоні між Сербією і Північною Македонією. Він нібито намагався незаконно перевести велику суму незадекларованої валюти та дорогоцінного каміння – мінімум 600 тисяч євро, значну суму в доларах, смарагди і діаманти. Точні суми та кількість дорогоцінного каміння поки не розголошується через таємність слідства.

Наразі затриманий перебуває у слідчому ізоляторі міста Ніш. Їм інкримінують «незаконний обіг цінних матеріальних активів» і відповідно від 1 до 12 років ув’язнення.

Проте, офіційну інформацію про затримання громадянина України та обставини, за яких це затримання відбувалося, Сербія Україні досі не надала.

Тому УП припускає, що при цьому «торги» можуть мати як матеріальний характер, так і інформаційний, адже Наумов обіймав посаду, де мав доступ до інформації, що становить державну таємницю.

«Існує також ризик подальшого зливу цієї інформації росіянам, адже міністр внутрішніх справ Республіки Сербії, Александар Вулін — проросійський політик, який має тісні стосунки з Кремлем», — додає видання.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Наумов втік із України.

Нагадаємо, що Андрій Наумов прийшов до Служби безпеки після того, як 2019 року її очолив Іван Баканов. Згодом очолив напрямок внутрішньої безпеки відомства, внаслідок чого Управління ВБ змінило статус на Головне управління, що дало тоді його керівнику нові повноваження та вплив на службу.

Наумов обіймав посаду начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ до липня 2021 року.
2021 року він фігурував як потенційна «жеpтва» у зaмаху на вбивcтво, нібито замовлене ще одним високопоставленим співробітником СБУ Дмитром Нескоромним.

Наумов є фігурантом низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці. Фігурував у розслідуванні Схем про придбання елітного майна, яке не можна порівняти з офіційними доходами держслужбовця.

У другій половині березня за низкою адрес Андрія Наумова пройшли обшуки. Це пов’язано з розслідуванням Державного бюро розслідувань, започаткованого за статтею 111 Кримінального кодексу (державна зрада), у якому фігурує ексначальник ГУ ВБ СБУ, пише НВ.

Фото: Главком.

06/10/2022

You cannot copy content of this page