fbpx

У сучасних умовах гідною пенсія може бути тільки накопичена – експерт

Пенсійна реформа в Україні продовжує набирати обертів.

Так, вже з початку 2019 року в країні повинен почати працювати другий рівень пенсійної системи, суть якого полягає в тому, що кожен українець (або роботодавець від його імені) з зарплати буде відраховувати певну суму на державний рахунок, з якого на пенсії можна буде отримувати додаткові виплати.

Зараз експерти відзначають, що солідарна система себе давно вичерпала і потребує реформування, але впровадження другого рівня тільки погіршить ситуацію, пише “segodnya“.

Економісти розповіли, що робити накопичення обов’язковими для всіх – погане рішення, а такий примус викличе тільки відторгнення у суспільства, внаслідок чого внески будуть вважати додатковим навантаженням, від якого українці будуть намагатися максимально ухилятися.

“У сучасних умовах достойною пенсія може бути тільки накопичена, але накопичення не повинно бути обов’язковим. Це примушення фактично відчужує людину від власних накопичень”, – говорить Олег Ліховид, глава Комітету фінансового ринку та з питань соціальної відповідальності бізнесу при Торгово-промисловій палаті України.

До речі, як ми вже згадували, прихильниками введення другого рівня стали українські чиновники, тоді як Міжнародний валютний фонд висловився проти такої затії. В експертному суспільстві відзначають, що головний фактор, який заважає впровадженню – це відсутність державної відповідальності перед вкладниками.

“Лозунг про те, що накопичувальна система підніме фінансовий ринок, це помилковий лозунг. Чому фінансова система може підняти лише захист власності. Якщо ми знаємо, що ми не можемо відстояти свої права, наприклад, вкадника в банк, то чи понесемо ми гроші в банк? “, – додав Лиховид.

You cannot copy content of this page