fbpx

У вас мурашки по шкірі від музики? Вітаємо, ваш мозок – особливий

Гарна музика здатна викликати відчуття блаженства, відоме як фріссон.

Чи бувало у вас відчуття, що при прослуховуванні певної мелодії шкіра буквально покривається мурашками, по спині пробігає холодок? Якщо так, то ви маєте унікальну особливість.

Це відчуття отримало назву «фріссон» від французького слова frisson (тремтіти) і означає буквально «естетичний холодок».

Музика, що доводить до «фріссону»

«Це відчуття сприймається, як хвилі задоволення, що пробігають по поверхні вашої шкіри, – пише в статті для видання The Conversation доктор філософії Мітчелл Кольвер з університету штату Юта в США.

Найчастіше фріссон викликає прослуховування емоційно захоплюючої музики. А деякі люди здатні відчути відчуття блаженства, коли розглядають красиві твори мистецтва, під час яскравих емоційних сцен у фільмі, або ж при фізичному контакті з іншою людиною.

Чому не всі здатні це відчути

Дослідження доводять, що фріссон хоча б раз у житті відчували приблизно дві третини всіх людей. А користувачі сайту Reddit навіть створили окрему гілку форуму для обговорення творів мистецтва, які змушують їх відчувати фріссон.

«Ми припустили, що чим сильніше людина інтелектуально залучає себе в прослуховування музичного твору, тим з більшою ймовірністю він випробує фріссон, завдяки більш глибокому контакту зі стимулом», – вважає Кольвер.

Дослідники також припустили, що ймовірність більш повного залучення слухача в процес прослуховування, перш за все, залежить від його типу особистості.

«Щоб перевірити це припущення, учасники дослідження були підключені до апарату, що вимірює певні показники шкіри. Після цього учасники прослухали кілька музичних творів, включаючи пісні Air Supply, музику Ганса Циммера, а також класичні твори Шопена », – розповідає Сем Мерфі з Music Feeds.

Передбачалося, що в кожному з цих музичних творів міститься по одному захоплюючому або кульмінаційному моменту, здатному викликати фріссон.

Учасників експерименту також попросили пройти особистісний тест, після чого Кольвер зробив висновок, що для людей, які відчували фріссон, характерна така особистісна особливість, як «відкритість до нового досвіду».

«Дослідження показують, що люди, які мають дану рису особистості, характеризуються незвично активною уявою, цінують красу, люблять природу, шукають нові відчуття, часто замислюються про свої почуття і цінують різноманітність в житті», – підкреслив Кольвер.

Відкрийтеся новому досвіду

Дослідники і раніше приходили до подібних висновків, проте Кольвер довів, що ймовірність подібної реакції на музику залежить не від емоційного, а від інтелектуального боку особистості. Наприклад, коли людина намагається уявити, як буде розвиватися музична композиція далі, або намагається візуалізувати музику в своїй свідомості. «Візуалізацію можна, мабуть, описати, як з’єднання прослуховування музики з фантазіями на її тему», – пояснює вчений.

Таким чином, люди, які буквально занурюються в музику, використовуючи розумові процеси, з куди більшою ймовірністю відчувають «фріссон», ніж ті, хто слухає музику просто як приємний фон.

You cannot copy content of this page