fbpx

Україна переорієнтовується на річкові порти

В Україні, через блокаду росією морських портів, на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це означає, що фермери не можуть продати зерно і отримати кошти, з яких заплатять податки в український бюджет. Це невиплачені зарплати працівникам, це невиплата кредитів, це неможливість купити чи полагодити сільськогосподарську техніку, закупити пальне.

Влада шукає різні шляхи виходу з блокади і одним з них є річкове судноплавство.

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» мобілізувало флот для забезпечення вивезення зерна на експорт з українських портів на Дунаї. Завдяки цьому частка зернових в перевалці портів Рені та Ізмаїл зросла з 12% до 81% з початку року, – каже директор УДП Дмитро Москаленко в інтервʼю «Портам України», передає Укрінформ.

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» додатково ввело в експлуатацію 23 баржі для експорту зернових та інших вантажів з України до портів Нижнього Дунаю. Ще 13 суден річкового флоту під українським прапором буде виведено на дунайську магістраль до кінця травня.

«На сьогодні порти працюють на рівні своїх існуючих пропускних можливостей, звичайно, перше і основне питання для портів — це наявність флоту під завантаження. Зараз УДП робить усе, щоб забезпечити порти флотом під завантаження. Наприклад, у Рені та Ізмаїлі ми плануємо продаж фрахту через систему Prozorro, щоб забезпечити рівний і прозорий доступ до фрахтування флоту в умовах його дефіциту», – сказав Москаленко.

Фото: Укрінформ.

05/21/2022

You cannot copy content of this page