fbpx

Українські військові увійшли до Лиману

Українські військові увійшли до Лиману. У соцмережах з’явилося відео, де українські військові встановлюють прапор на стелі на в’їзді до міста. Очевидці підтвердили, що українські військові перебувають у західній половині міста.

ЗСУ останні кілька тижнів вели наступ на позиції російських військ навколо Лимана. Це невелике місто на Донеччині, до війни в ньому жило близько 20 тисяч людей. Російські війська захопили місто на початку літа 2022 року.

Наприкінці вересня різні джерела почали повідомляти про те, що російські війська під Лиманом перебувають межі оточення. Так, американський Інститут вивчення війни (ISW), який щодня публікує зведення про те, що відбувається в зоні бойових дій в Україні, дані для яких збираються за відкритими джерелами, 29 вересня писав, що російські «військори» повідомляють про просування українських військ на захід, північ і на північний схід від Лиману. У ВСУ, стверджували вони, готуються оточити війська РФ у місті та вздовж північного берега річки Сіверський Донець, а також загрожують позиціям російських військ та лініям постачання угруповання РФ під Лиманом.

1 жовтня представник оперативного командування ЗСУ «Схід» Сергій Череватий заявив, що місто оточене. За його словами, до оточення могли потрапити близько п’яти тисяч російських військових, але інші джерела таку чисельність угруповання не підтверджують. За словами голови Луганської обласної держадміністрації Сергія Гайдая, російське командування заборонило залишати місто. Російські «військори», у свою чергу, повідомляють, що війська РФ напередодні вийшли з Лимана.

Пізніше Міноборони РФ заявило про відведення військ із Лимана «на більш вигідні рубежі». Черговий “жест доброї волі” від окупантів, так би мовити.

Чим загрожує втрата російських військ Лимана. Російському командуванню, ймовірно, доведеться перекинути на цю ділянку великі резерви, які, швидше за все, планувалося використовувати на півдні Донбасу та в Запорізькій області. Інакше російські війська можуть втратити контроль над значною частиною Луганської області.

Фото: скрін з відео.

You cannot copy content of this page