fbpx

В Польщі українська медсестра може отримувати ставку в 700-800 євро на місяць

Нестабільне матеріальне становище змушує українських медиків шукати заробітку за кордоном. Щороку 7-8 тисяч медиків, за даними вітчизняної профспілки медичних працівників, виїжджають за кордон. І пропозицій для тих, хто зважується кардинально змінити своє життя – чимало, пише Експрес-онлайн.

Найбільше сьогодні українські медики, як повідомили виданню у Всеукраїнській Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, затребувані в Європі, вони також успішно працюють і в країнах Перської затоки та Північної Африки.

– Найвищим попит є на роботу у лікарнях та будинках для літніх людей (які можуть бути як державними так і приватними), – уточнив Микола Александров, керівник служби Асоціації. Шанс знайти роботу за професією у всіх, але лікарю набагато складніше підтвердити свою кваліфікацію, особливо в Європі. Український диплом медсестри підтвердити легше, тож можна швидше влаштуватися на роботу. Але потрібне знання іноземної мови на досить високому рівні, адже медсестри спілкуються з пацієнтами. Звичайно, що вивчити ще одну слов’янську мову – польську чи чеську – для українця легше, ніж німецьку. Щодо зарплати, то на сьогодні в Польщі українська медсестра може отримувати ставку в 700-800 євро на місяць, у Чехії – 800-1000 євро, в Німеччині – 1800 – 2200.

У країнах Перської затоки зарплати можуть складати 1000 – 1500 доларів. І там, як правило, роботодавці надають житло безкоштовно. Кращі пропозиції у розвинутих країнах, але не всі в змозі виконати необхідні для цього вимоги — вивчити мову на високому рівні та пройти переатестацію.

Читайте також: Робота за кордоном: заробітчани назвали найпривабливіший напрям для українців

– Наскільки складно українському медику за кордоном підтвердити свій диплом? У різних країнах різні вимоги щодо цього. В деяких випадках достатньо взяти архівну довідку про курс навчання та кількість годин. В інших випадках потрібно скласти іспит – різницю між дисциплінами, причому робити це потрібно в країні майбутньої роботи іноземною мовою. Лікарям часто-густо треба довчатися та працювати декілька років інтерном перед тим, як їхню кваліфікацію буде визнано.

Звісно, усе це потребує зусиль. Але коли стає вибір: жебракувати вдома чи нормально жити за кордоном – українці все частіше вибирають друге. Бо в них є батьки і діти, яким треба допомагати, в них є плани на майбутнє і жити вони хочуть вже сьогодні, а не чекати на “світле майбутнє” завтра.

You cannot copy content of this page