fbpx

Вчені виявили зв’язок між тривалістю життя жінок і їх ростом

Нідерландські вчені з Маастрихтського університету виявили зв’язок між тривалістю життя жінок і їх ростом. З’ясувалося, що жінки, ріст яких був вище 175 сантиметрів, можуть прожити довше у порівнянні з жінками з нижчим ростом.

Свою роботу співробітники вчені почали з вивчення даних дослідження Netherlands Cohort Study, в якому брали участь 120 тисяч чоловіків і жінок у віці 55-69 років, пише “24tv.ua“.

Анкети містили інформацію про ріст, вагу та кількість фізичних навантажень в період, коли опитуваним було 20 років. Вчені зосередили свою увагу на тих, кому виповнилося 90 років – 433 чоловіки та 994 жінки.

У жінок з ростом вище 175 сантиметрів було більше шансів дожити до 90 років, ніж у жінок з ростом нижче 160 сантиметрів, пише BMJ Journals. Жінки, які стрaждaють на ожирiння або, навпаки, нестачею ваги, мали менше шансів досягти того ж віку, ніж жінки зі стандартною вагою.

Дослідники зазначають, що на тривалість життя також можуть вплинути фізичні навантаження, з якими важливо не перестаратися. Навантаження до години в день можуть покращити ситуацію, а от довгі навантаження (до 1,5 години в день) навпаки – погіршать її.

За словами експертів, вони не можуть дати однозначної відповіді, чому ожиріння впливає на довголіття жінок більше. Ймовірно це пов’язано з тим, що надмірна вага у чоловіків менш засуджується в суспільстві, можливо, вони з хорошим психічним станом мають тенденцію набирати вагу з часом. А от жінки, які критичніше ставляться до цього, мають погане психічне здоров’я, що й впливає на довголіття.

Вчені зазначають, що ріст безпосередньо не впливає на шанси людей жити довше.

You cannot copy content of this page