fbpx

Великодня ніч осoблива, а щедрий великодній стіл – символ небесної радості та символ вечері Господньої

Колись бабуся розповідала нам, малим, що на Всеношній правиться так, що аж “сорочка з плечей спадає”, маючи на увазі особливу врочистість і піднесення. За відчуттями це так і є – Великодня ніч особлива, настрій від неї передати неможливо. Тому кожен мирянин у суботу, заздалегідь зібравши великодній кошик, іде до Божого храму.

Дехто – на світанку, це також не нівелюватиме велич свята, головне – іти усвідомлено, розуміючи суть свята, своєї ролі в ньому, таїнства харчів, які освячуються. Так церква благословляє віруючих після тривалого посту знову вживати “скоромне”, себто їсти непісні страви. Щедрий великодній стіл – символ небесної радості та символ вечері Господньої. Пише Експрес

Читайте також:Велика ніч очікування Дива: у народі її щиро вважають чарівною, чудодійною, осoбливою

Основний посил Великодньої радості читається у Пасхальній проповіді святителя Іоана Золотоустого, яка цієї ночі звучить у кожному храмі: “Воскрес Христос, і пeкло знищено… Воскрес Христос, і життя торжествує. Воскрес Христос, і немає жодного мeртвoго у грoбі”. Відтепер для людей відчинені двері Царства небесного, і це – найбільший тріумф людини.

За святковим столом родина збирається, відразу повернувшись з церкви. Намагаються приїздити звідусіль до батьків, до найрідніших. Кожна родина має свої звичаї, які йдуть від діда-прадіда, у кожної родини свої святкові історії. Світлий день Великодня зміцнює їхні корені, занотовує історії для нащадків, об’єднує родину, а відтак – країну. А звичаї – вони в кожного різні, у кожного мають право на життя.

“По вірі вашій та й буде вам!” – говориться у церковних літописах.

Господи, яка краса навколо!

Напевне, кожному великоднього ранку хочеться сказати це разом з “Христос воскрес!”. Світанки Великодня описані в безлічі книжок, зображені на безлічі картин, бо вони справді неймовірні. Сонце – не важливо, чи небо безхмарне, чи захмарене – настільки грайливе, робить такі квітучі витинанки, що хоч-не-хоч, а віритися в те, що небо для тебе точно відкрите. Дай Боже, дочекатися наступного Великодня!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

You cannot copy content of this page