fbpx

Венедіктова вважає незаконним своє відсторонення — джерела

За даними видання «Дзеркало тижня» зі своїх джерел, генеральна прокурока Ірина Венедіктова довела до відома свого заступника Олексія Симоненка, призначеного на виконання її обов’язків, що «вважає своє відсторонення незаконним». Вона підкреслила, що вважає себе повноправним діючим генеральним прокурором та збирається виконувати свої обов’язки і надалі та отримувати за це заробітну платну.

За даними видання, сьогодні (18 липня) Ірина Венедіктова була на робочому місці, проводила нараду з наближеними співробітниками прокуратури, до яких довела ту саму позицію.

Видання пише, що під час погоджувальної ради керівників фракцій та груп голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія роз’яснив колегам бачення подальшого алгоритму дій щодо визначення долі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової та керівника Служби безпеки України Івана Баканова.

Стосовно Ірини Венедіктової, Давид Арахамія запропонував депутатам зібрати підписи для висловлення їй недовіри та проголосувати за відповідне рішення у парламенті. Проте, станом на 16:00 18 липня ніхто із депутатів не звернувся в канцелярію Верховної Ради за підписними листками для висловлення недовіри Венедіктовій.

Щодо Баканова, то Арахамія повідомив, що президент особисто внесе в Верховну Раду подання на його звільнення та призначення нового керівника Служби безпеки.

Правова частина питання

В статті 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” вказується про неприпустимість припинення повноважень органів державної влади в умовах воєнною стану. Зокрема до переліку таких належать органи прокуратури України.

Водночас Конституція України є законом прямої дії і пункт 25 статті 85 надає Верховній Раді право висловити недовіру генеральному прокуророві, що має наслідком його відставку з посади, а не за поданням президента. Саме за такою схемою була звільнена уповноважена з прав людини, посада якої також підпадає під статтю 10 закону “Про правовий режим воєнного стану”.

Тому з правової частини, звільнення Венедіктової є неправомірним і президент перевищив свої повноваження.

Фото: pravda.com.

07/18/2022

You cannot copy content of this page