fbpx

Весняне меню: як позбутися від нітратів у ранніх овочах і фруктах

Сезон пікніків у самому розпалі і, звичайно, багато хто з нас не може пройти повз перші овочі і фрукти. Ми всі розуміємо, що вони з нітратами, але чекати поки вони дозріють на грядках у бабусь, вже просто немає ніяких сил, пишуть “Вести”.

Купуючи ранні овочі і фрукти на ринку або в супермаркеті, ви повинні знати, що не всі рослини однаково накопичують нітрати. Найбільше вони люблять «селитися» в кавунах, динях, білокачанній капусті, картоплі, петрушці, кропі, чорній редьці, листовому салаті, шпинаті, щавлі, ревені, селері, моркві, редисці, буряках. А ось в бобах, квасолі, зернових, часнику, смородині, вишні, яблуках і сливах нітрати зустрічаються лише в маленьких дозах. Ще нітратів завжди більше в плодах великих розмірів. Їх величину і вагу наганяють багаторазовою підгодівлею і іншими агротехнічними прийомами.

Ось вам кілька порад як убезпечити себе і свою сім’ю від впливу нітратів і пестицидів. Виключити їх зовсім неможливо, а ось знизити їх кількість, яка потрапляє в організм, цілком реально.

1. Додайте в тазик з водою сік половини лимона і одну чайну ложку морської солі і використовуйте отриманий розчин для миття овочів і фруктів. Така водичка більш ефективно видаляє пестицидний наліт, ніж звичайна.

2. Після солоної ванни зрізайте і видаляйте ті частини, в яких накопичуються нітрати – це «вершки», «корінці» і шкірка. Від нітратів в молодій картоплі можна частково позбутися, якщо очищені коренеплоди замочити в холодній воді. Обов’язково зрізайте позеленілі частини картоплі та моркви – в них міститься отруйна речовина – соланін.

3. Позбутися від значної частини нітратів можна, замочивши овочі в холодній воді на 15-20 хвилин. Цей спосіб особливо ефективний для листової зелені. Коренеплоди та капусту перед замочуванням краще нарізати невеликими шматочками.

Читайте також: Науковці назвали перелік продуктів, які є найбільш токсичними для здоров’я

4. Найдієвіший спосіб нейтралізувати нітрати – варіння. Так їх рівень знижується на 50-80%. Тільки відвар зливайте відразу ж після приготування і тільки після цього соліть блюдо. Приготування на пару, тушкування, смаження і запікання також зменшують вміст шкідливих сполук в овочах. При смаженні рівень отруйних речовин знижується всього на 10%.

5. Перед тим, як їсти овочі або фрукти, в яких можуть бути нітрати, прийміть аскорбінову кислоту. Вітамін С не дає нітратам накопичуватися в організмі.

6. Лимонна кислота або гранатовий сік мають здатність знешкоджувати нітратні сполуки. Додавайте їх в салати або збризкуйте овочі перед приготуванням.

7. При зміні температури і довгому зберіганні нітрати мають здатність перетворюватися в нітрити – небезпечні канцерогенні речовини. Тому не зберігайте розморожені овочі, свіжоприготовані салати і плодоовочеві соки навіть у холодильнику більше доби.

8. Чим довше зберігається овоч, тим менше корисних речовин в ньому залишається. Навіть за кілька днів в холодильнику він втрачає більше половини вітамінів. На ринку і в супермаркеті уважно вибирайте рослинні продукти.

You cannot copy content of this page