fbpx

Від місії МАГАТЕ таки є користь – Генштаб розкрив деталі

Окупаційні війська Росії готувалися до приїзду місії МАГАТЕ – вони вивезли всю військову техніку з території ЗАЕС.

Таку заяву 2 вересня у вечірньому зведенні озвучив Генштаб ЗСУ.

“У зв’язку з приїздом комісії МАГАТЕ окупанти вивезли всю військову техніку з території Запорізької атомної електростанції. Близько 100 одиниць перемістили на завод “Атом Енергомаш”, решту — розосередили у найближчих населених пунктах”, — повідомили у Генштабі.

Як виявилося, МАГАТЕ поїхала, але пообіцяла повернутися, ще й залишила кілька співробітників на станції.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі підтвердив постійне представництво на станції місії Міжнародного агентства з атомної енергії.

Він сказав, що місія відвідала назначені майданчики, які планували побачити, їх було не багато – 3 чи 4, на скільки вистачило часу.

“Я входив всередину блоків, я мав можливість побачити аварійні системи, дизель-генератори, інші елементи. Також ми відвідали блокові щити управління декількох енергоблоків”, — сказав Гроссі.

Він додав, що інспекція отримала багато інформації, яку має обробити.

“Ми збираємося бути присутніми на станції протягом тривалого часу. У нас багато роботи для детального аналізу того, що ми побачили. Очевидно, що станція та її фізична цілісність була порушена декілька разів, випадково або навмисно — у нас немає необхідних елементів, щоб це оцінити”, — заявив очільник МАГАТЕ.

Частину місії Гроссі залишив на станції, щоб вони отримали ще більше даних для висновків.

“Одна група перебуватиме на ЗАЕС до неділі або до понеділка, продовжуючи роботу, яку я розпочав сьогодні. Вони зможуть сформулювати перші питання, спостереження та висновки і оцінки, щоб потім підготувати звіт. Після цього ми плануємо забезпечити на станції постійну нашу присутність, тобто постійне представництво експертів МАГАТЕ на станції”, — сказав Гроссі.

Очільника МАГАТЕ стверджує, що українські працівники Запорізької АЕС перебувають у тяжкому емоційному і психологічному стані, але завдяки своєму професіоналізму вони “відмінно виконують всю покладену на них відповідальну роботу”.

Фото: Гордон.

09/02/2022

You cannot copy content of this page