fbpx

Військовий облік для жінок з 1 жовтня: юрист розповіла, чи можна буде виїхати за кордон, та що чекає тих, хто не з’явиться до військомату

Як відомо уже з 1 жовтня Міноборони почне брати на військовий облік жінок. Українки професії можуть знадобитись армії, повинні прийти до Територіальних центрів комплектування, пройти медкомісію тощо.

Нагадаємо, що Міністерство оборони у квітні скоротило перелік жіночих професій з більш як сотні до лише 14 спеціальностей та 7 професій:

  • медицини та ветеринарії,
  • зв’язку — телекомунікації та радіотехніки,
  • інженерії програмного забезпечення та метрології,
  • психології та фінансів,
  • перекладачі та кухарі,
  • картографії та поліграфії.

Юрист пояснила, чи дозволять жінкам, що стали на облік виїжджати за кордон, та що очікує на тих, які повинні стати на облік, але перебувають за кордоном.

Так, за словами юриста, обмеження виїзду з України регулюються таким же чином, як і щодо чоловіків. Наразі — для тих хто, не стоїть на обліку, обмежень немає.

Жінки ж, які наразі за кордоном, але за спеціальністю підлягають військовому обліку терміново повертатися в Україну до 1 жовтня не потрібно. Кінцевої дати виконання цього обов’язку немає.п

Пояснює юристка громадської організації «Юридична сотня» Марія Звягінцева:

 “Тобто казати, що жінка щось порушить, якщо вона не приїде в жовтні — ні, підстав немає. Але можуть бути уточнення”.

Також Марія Звягінцева відповіла на запитання, чи буде штраф, якщо жінка не піде до «військкомату» і не стане на облік.

За словами юристки, за законом, за це передбачається адміністративна відповідальність — так само, як і у випадку з військовозобов’язаними чоловіками, які уникають служби.

Але виникає колізія. Адже жінка, доки не стала на облік до Терцентру комплектування, не є військовозобов’язаною.

Поки що, як запевнила юристка, жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок які вперше стають на облік як військовозобов’язані.

13,07,2022

Головна картинка ілюстративна з вільних джерел.

You cannot copy content of this page