fbpx

Він почав стрибати в гречку через півроку після весілля. Однак розлучатися, “руйнувати сім’ю” він не збирався: “Де ж я другу таку наївну знайду – щоб виховувала моїх дітей, мені забезпечувала комфорт вдома, і ні про що не здогадувалася?” – реготав він

Коли мова заходила про його дружину, Олексій Михайлович у виразах не соромився. Ні, глобальних претензій у нього до неї не було: двох синів подарувала, вдома все чисто-акуратно, але, як казав відомий сатирик – “ну нерозумна…”

Втім, і це не було критичним, адже відсутність розуму його дружина компенсувала абсолютною безконфліктністю, м’якістю характеру, як і не балакучістю і вмінням “не виносити мізки”. Ось ця остання риса була, напевно, визначальним фактором їх довгого спільного життя. Саме тому свого часу Олексій Михайлович і одружився зі своєю одногрупницею Лідочкою.

Він дуже любив розповідати про те, як “тягнув” її весь переддипломний рік, а потім купував ящик елітного напою науковому керівнику, щоб його, тепер уже, дружину, “захистили”, що не завернула диплом. “Слухай, але ж диплом ти їй написав, а ти добре вчився, чому його повернути повинні були?” – дивувалися ті, хто чув цю історію вперше, але Олексій Михайлович тільки рукою махав: “Вона може… Як почне щось мимрити – ні слова не зрозумієш…”.

Зовні Лідочка теж була цілком симпатичною, доглянутою жінкою: за неписаними правилами компанії, на столі у Олексія Михайловича стояло кілька фотографій – дружина, діти, дружина і діти, він і діти. Правда, жодного знімка, де він удвох з дружиною. Так, вона була гарненькою, і навіть поява двох дітей не зіпсувала її стрункої фігури.

Так, власне, і в плані неминучої нерозумності Лідочки іноді виникали сумніви: Олексій Михайлович не приховував, що йому ніколи займатися дітьми, все-таки робота у нього була відповідальна, він часто затримувався, часто їздив у тривалі відрядження, тому вихованням синів займалася Лідочка.

Хлопчики добре вчилися – НЕ відмінники, звичайно, але четвірок у них було дві-три, решта п’ятірки. Старший закінчив музичну школу і займався тенісом, а молодший – навчався в художній школі. Він охочіше грав в футбол.

До того ж Лідочка непогано рулювала сімейною бухгалтерією ( “ну тут великого розуму не треба, не завод, чай!”), займалася організацією сімейного відпочинку – як у вихідні, так і на час відпустки. Заробляла вона, звичайно, трохи менше Олексія Михайловича ( “мізків не вистачило нормальну роботу знайти”), але він, треба віддати йому належне, навіть не дорікав їй цим, розумів, що це її “стеля”.

Так в чому ж полягала така неминуча недалекість Лідочки? Про це Олексій Михайлович любив міркувати часто і зі смаком. Він частенько був невірний дружині, а вона ні про що навіть не здогадувалася. Він розповідав про свої численні пригоди, хвалився перемогами, не забуваючи в фіналі оповідання додати: “А моя ж, звичайно, ні про що навіть здогадується!”

Він говорив, що йому не вистачає ризику, екстриму, що він не створений для спокійного життя з однією жінкою – він почав стрибати в гречку через півроку після весілля. Однак розлучатися, “руйнувати сім’ю” він не збирався: “Де ж я другу таку наївну знайду – щоб виховувала моїх дітей, мені забезпечувала комфорт вдома, і ні про що не здогадувалася?” – реготав він.

…А Лідочка раптово подала на розлучення. Через двадцять років шлюбу. Але перед цим ґрунтовно растрясла заначку чоловіка. Дітям терміново потрібні були нові комп’ютери – адже обидва вчилися в “випускних” класах, в дев’ятому та одинадцятому, треба було мотивувати їх краще готуватися до іспитів – наприклад, ось – новими комп’ютерами.

У квартирі зробили хороший ремонт, а самій Лідочці купили нову дорогу шубу (тут Олексій Михайлович ні словом не заперечив – він щойно завершив роман відразу з двома сестричками-близнючками і відчував, що навіть для нього це перебір – дружину треба порадувати).

В результаті всього цього від грошей, на які він планував купити нову машину, не залишилося і сліду, навіть трохи в борги вліз. І – розлучення. Лідочка попросила його не затягувати з переїздом до батьків. Олексій Михайлович звалився з кризом, але Лідочка рішення не змінила – розлучення відбулося. Втім, Лідочка чомусь не подала на аліменти.

…Коли вона виходила заміж за однокурсника, їй здавалося, що вона любить його. Він був таким турботливим, уважним, був готовий їй у всьому допомагати, хоча вона ні про що не просила. Так, мабуть, вона дійсно любила Олексія.

Але вже незабаром після весілля вона з сумом зрозуміла, що він їй “трішки невірний”. “Словом. Всі чоловіки гуляють. Молодий ще,” – говорила мама, і Лідочка вирішила почекати.

Але з кожним роком ставало тільки гірше. Доброзичливці доносили до неї подробиці не тільки його романів, але і його слова про те, що він вважає свою дружину мало не відсталою. Вона зрошувала ночами в подушку, але продовжувала робити вигляд, що нічого не відбувається – вона дуже хотіла зберегти сім’ю.

А потім з’явився він – її начальник. Лідочка довго пручалася, але в результаті все-таки здалася: і спалахнув службовий роман. Так, він був одружений.

І відразу попередив, що кидати дружину не буде: у неї серйозні проблеми з серцем, через це вона не може мати дітей. А ось він дітей дуже хоче. І Лідочка подарувала йому двох синів.

Начальник дуже переживав, що не може офіційно визнати дітей, але намагався хоча б матеріально допомагати, хоч так брати участь в їх житті.

Їх роману було вже майже вісімнадцять років, коли не стало дружини начальника. І він тут же запропонував Лідочці вийти за нього заміж. Звичайно, вона погодилася.

Але спочатку потрібно підготувати шляхи відходу, та й квартиру треба було поновити, перед тим як запрошувати в неї нового чоловіка. І Лідочка оголосила чоловікові, що потрібно зробити капітальний ремонт у квартирі.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page