fbpx

Вітренко розповів, яким буде опалювальний сезон

Голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко в інтерв’ю Thе Guаrdian розповів, що Україну цього року чекає найважчий опалювальний сезон – він почнеться пізніше, закінчиться раніше і ще й температура буде нижчою від норми.

Так, сказав, що температура в оселях буде на рівні 17–18°C, а це приблизно на 4°C нижче за норму, тому порадив українцям запастися теплими речами на випадок, якщо температура надворі впаде нижче -10С.

За словами Вітренка, без західних грошей Україні не вистачить закупити газу, бо за його підрахунком нам треба 10 мільярдів доларів на імпорт газу.

“Без [західної] фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а це означатиме, що у нас будуть дуже високі ризики виходу з ладу енергосистеми”, – сказав глава “Нафтогазу”.

На думку Вітренка, союзники України її підтримують, але він не може бути впевненим, що Україна отримає гроші, бо “дуже важко бути впевненим під час війни”.

Він додав, що сума може й змінитися, адже росія може націлитися на важливу газову інфраструктуру України, електростанції чи об’єкти з видобутку газу.

Так, близько 50% газових родовищ України перебувають у Харківській області, що не далеко від лінії фронту.
Вітренко повідомив, що Україна готується й до такого сценарію і готує аварійні комплекти, які можуть обслуговувати до 200 000 осіб. Туди входять мобільні котельні, мобільні теплові пункти та дизельні електрогенератори.

“Якщо таке велике місто, як Київ чи Харків [відріжуть], звичайно, [комплектів] буде недостатньо, але в деяких невеликих містах ці аварійні комплекти матимуть значення”, — сказав Вітренко.

Фото: liga.net.

08/29/2022

You cannot copy content of this page