fbpx

Водій автобуса дістав Єфросинії Федотівні її «кравчучку» з багажника. В ній — попутниця хвалилася дорогою — дві банки меду, сало, яблука, горіхи та дві вишиті власноруч сорочечки для онучків. Я вже збиралася прощатись та повертатися в автобус, як Єфросинія Федотівна згадала: а рецепт! Попросила невістку дві хвилини почекати, а ми сіли на лавочці біля приміщення автовокзалу, я занотувала всі етапи приготування салату. Коли ж підійшли до Олени, то побачили, що вона геть розгублена: поки домовлялась із таксистом, хтось… поцупив «кравчучку»

Нещодавно їхала автобусом із Черкас до Києва. Поруч мене сіла літня жінка. Сонце досить добре припікало, тож вона попросила мене посунути на вікні фіранку. Я усміхнулася, щось зауважила про погоду, і, як це зазвичай трапляється, ми познайомилися та розговорились.

ЄФРОСИНІЯ Федотівна розповіла, що живе у селі неподалік обласного центру. Їде до молодшого сина у Переяслав-Хмельницький, бо невістка попросила у них «погостювати» — поглядіти двох онуків семи та п’яти років. Вона ж місяць їздитиме до столиці на курси підвищення кваліфікації, а Віталію (сину Єфросинії Федотівни) самому важко буде впоратися і з господарством, і з дітьми. Тож свекруха залишила хату, город та живність на чоловіка і їде на гостину.

— А ваш чоловік не розсердився, що його покинули, аби невістці допомогти? — зауважила я.

— Та він, як почув, про що Оленка просить, каже мені: «Давай, не затримуйся — на тебе розраховують. Коли треба, мені Світлана (це ще одна наша невістка) прийде і допоможе…

Виявилося, у Єфросинії Федотівни є ще два сини. Найстарший Дмитро живе з ними в одному селі, середній Євген — у Черкасах. Але жінка вважає, що в неї не лише три сини, а й три доньки — так вона невісток своїх любить. Вони, каже, дуже різні. Світлана із селянської родини, цілеспрямована, стрімка і водночас розважлива, хазяйновита. Антоніну Євген привіз із Білорусі — познайомився у друга на весіллі. Тоня, наче «живчик» із мотором, весела, співуча. Гостра на язик, проте, уточнила жінка, «по-доброму». Так іноді тонко і доречно пожартує на тему української та білоруської вдачі, що вони з дідом увесь день сміються, згадуючи. А Олена, до якої їде у Переяслав, родом із Дніпропетровська, з Віталієм в тамтешньому медінституті вчилася. Вона інтелігентна, неговірка, дуже доброзичлива і чуйна.

— Навіть не можу сказати, до кого з трьох душа більше лежить. Бо всі працьовиті, до нас уважні, онуків подарували, навчили їх бабу із дідом поважати.

— Невже і недоліків у них жодних? — таки ж закинула я жінці.

— А в кого їх немає? І в мене є, і в чоловіка мого, і у наших хлопців, мабуть, і у вас… Трапляється, що серджуся на дівчат, але потім розповім чоловікові, що сталося, і разом пожартуємо на цю тему. Головне, що невістки люблять наших синів, а ті щасливі з ними. Батьки завжди це відчувають… Хіба не так?

Не могла не погодитися із супутницею.

Доки доїхали до Переяслава, ще багато про що поговорили, а наостанок Єфросинія Федотівна пообіцяла продиктувати рецепт смачного салата із чорносливом.

На Переяславському автовокзалі її зустрічала невістка з онуками. Гарна, струнка, зі смаком одягнена. Олена не виплескувала емоцій, але було видно, як вона та діти раді бабусі. Віталик, пояснила вона, прийти не зміг, бо чергує в лікарні. Але зараз вони візьмуть таксі і поїдуть до хати.

Водій автобуса дістав Єфросинії Федотівні її «кравчучку» з багажника. В ній — попутниця хвалилася дорогою — дві банки меду, сало, яблука, горіхи та дві вишиті власноруч сорочечки для онучків. Я вже збиралася прощатись та повертатися в автобус, як Єфросинія Федотівна згадала: а рецепт! Попросила невістку дві хвилини почекати, а ми сіли на лавочці біля приміщення автовокзалу, я занотувала всі етапи приготування салату. Коли ж підійшли до Олени, то побачили, що вона геть розгублена: поки домовлялась із таксистом, хтось… поцупив «кравчучку».

Зізнаюся, я за такої ситуації навряд чи утрималась б від дорікань. Не шкода тих сала й меду, але ж вишиваночки! Уявляю, скільки любові в них було вкладено…

Але Єфросинія Федотівна жодного зауваження не зробила невістці за недбалість. Навпаки, почала її заспокоювати та вмовляти:

— Не засмучуйся, Оленко. Ні батько, ні мати не сиділи у тій сумці. Горіхів іще повно, меду у сусіда купимо, сало я завтра зранку на базарі найкраще виберу. А сорочки нові вишию, тим більше, бачу, що із розміром не вгадала. Он як наші козаки повиростали…

— Отака у нас бабуся Фрося, — усміхнулася мені Олена. — Світ добрішає, коли вона приїздить.

Ми попрощалися. Я поїхала далі. Дорогою думала: мабуть, це не Єфросинії Федотівні повезло із невістками, а навпаки. Скільки б чвар, взаємних образ можна було б уникнути у родинних стосунках, якби всі матері ставилися до дружин своїх синів, як вона. До речі, я теж майбутня свекруха. Тож дякую за науку, бабусю Фросю!

За матеріалами – Вербиченька.

Автор – Устина Гречанюк.

Фото ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page