fbpx

“Возз’єднання України з росією” демонтували в Переяславі

У місті Переяслав Київської області демонтували пам’ятник, присвячений 300-річчю “возз’єднання України з Росією” (так званий монумент “Навіки разом”).

Про це вранці в четвер, 7 липня, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

Відповідне рішення було ухвалено місцевою владою та територіальною громадою.

“Бучa, Ірпінь, Боpодянка, Гостомель, Мощун та інші населені пункти України, де російська армія чинила звіpства пpоти людянoсті, вкотре довели, що про “возз’єднання” чи “дружбу” з окупантами мова йти не може”, – наголосив Кулеба.

Ще до демонтажу постамент пам’ятника був розписаний назвами українських міст і селищ, де російська армія вчинила злoчини після вторгнення.

Міський голова Переяслава В’ячеслав Саулко зазначив, що питання про демонтаж цього пам’ятника виникло задовго до 2014 року, але “на превеликий жаль, тоді було ще багато людей, які підтримували те, щоб він стояв”.

“Але війна, яку розпочала РФ проти народу України у 2014 році, поставила по суті питання про його терміновий демонтаж. Довго були баталії, було багато противників, було багато охочих запобігти тому, щоб його прибрали. Усе-таки він мав культурне значення, був охоронною спадщиною України, тому ми не могли просто так самі це зробити, але коли розпочалася повномасштабна війна, російська агресія, питання саме відпало”, – сказав Саулко в ефірі національного телемарафону.

Нагадаємо, в Переяславі ще до 23 лютого відбулися громадські слухання щодо демонтажу пам’ятника місцевого значення “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією”, й абсолютна більшість присутніх проголосувала за знесення.

Фото: novynarnia.

07/07/2022

You cannot copy content of this page