fbpx

Вселенський патріарх Варфоломій схвалив Томос – щo цe тaке в релігії

Уже незабаром українська православна церква отримає Томос про автокефалію від Вселенського патріархату. Це означає що українська церква буде рівноправною з іншими і більше не підпорядковуватиметься Московському патріархату. Що ж таке Томос для релігії – пояснюємо простими словами.

Томос в релігії – це своєрідний церковний указ. В цьому документі міститься рішення священного Синоду Вселенського патріархату про надання автокефалії. Документ написаний в урочистій манері, пише 24канал

Томос складається з таких частин:

Історична частина. В цьому розділі описаний сучасний стан церкви країни, яка хоче отримати автокефалію, згадується її зв’язок із Константинополем.

Читайте також: СТАЛА ВІДОМА ДАТА НАДАННЯ УКРАЇНІ ТОМОСУ

Канонічне обґрунтування. У цій частині описано, на основі яких канонів церкві надають цей Томос.

Побажання для церкви, щоб вона підтримувала віровчення, керувалася канонами, тут також описані її права та застереження.

Рішення про надання Томосу ухвалює священний Синод Вселенського патріархату. Для прийняття такого рішення достатньо більшості голосів члeнів Синоду, а позиція Вселенського патріарха Варфоломія є ключовою.

Якщо рішення про надання Томосу прийняте більшістю голосів, то документ мають підписати усі члeни Синоду, навіть ті, хто голосував проти чи утримався.

Томос стає чинним одразу після підписання документа члeнами Синоду. Таке рішення є остаточним і невідворотним. Його можна скасувати лише іншим рішенням Синоду, якщо, наприклад, змінилися історичні обставини.

You cannot copy content of this page