fbpx

Вже багато років не маю клопоту із шкідниками: копійчана харчова сода виступить прекрасною альтернативою дорогим засобам для саду та городу

Сьогодні від погляду на прилавок садівничого магазину починає рябіти в очах – стільки там барвистих тюбиків і упаковок, і всі вони обіцяють нам швидке позбавлення від дачних проблем. Але якщо ви, так само як і я, не можете собі дозволити регулярно віддавати за ці новомодні препарати кругленьку суму, пропоную піти іншим шляхом і замінити їх звичайною харчовою содою. Адже цей традиційно кухонний продукт стане в нагоді не тільки для приготування пишного тіста, але і виручить в найрізноманітніших садово-городніх справах.

Борошниста роса

Копійчана харчова сода виступить прекрасною альтернативою дорогим фунгіцидам і в короткі терміни допоможе впоратися з борошнистою росою на ягідних чагарниках – аґрусі, смородині, малині та ожині. Для цього потрібно розвести в 10 л води 4 ст. ложки соди і обробити уражені рослини по листу. Такі процедури краще проводити у вечірній час, чергуючи їх з інтервалом в тиждень.

Цей засіб допоможе прибрати борошнистий наліт і з листя овочевих культур – огірків, патисонів, кабачків і гарбуза. Його важлива відмінна властивість – абсолютна безпека як для людини, так і для навколишнього середовища. Тому обробки уражених рослин можна проводити навіть в період їх масового плодоношення.

Сіра гниль винограду

Відмінно зарекомендував себе це засіб і на винограді. В цьому випадку можна вбuти відразу двох зайців: не тільки позбавити uhjyf від борошнистої роси, а й захистити їх від сірої гнилі. З метою профілактики цього захворювання виноград обробляють содовим еліксиром (4 ст. ложки на 10 л води) з інтервалом 10-14 днів.

Фітофтороз

Допоможе цей продукт і в боротьбі з фітофторозом томатів. Причому профілактика виявиться ефективнішю ніж лікування, тому має сенс почати обприскувати помідори розчином соди через пару тижнів після висадки розсади в грунт, повторюючи обробки кожні 7-10 днів. При такому підході можна уникнути появи фітофторозу на кущах томатів, а заодно підвищити цукристість дозріваючих плодів. Робочий розчин готують з розрахунку 3 ст. ложки порошку на 10 л води.

Раннє пожовтіння пагонів огірків

Продовжити плодоношення огірків і запобігти передчасному пожовтінню їх пагоныв можна за допомогою 1 ст. ложки харчової соди, розведеної в відрі води. Але для цих цілей проводять не обприскування, а кореневий полив – під кожен кущ вливають по 0,5 л такого зілля. Підживлення проводять після першої хвилі плодоношення огіркової грядки, чергуючи їх через день протягом тижня. При цьому содовий коктейль потрібно вносити під рослини на попередньо зволожений грунт.

Гусениці на деревах

Розчин двовуглекислого натрію, приготований з розрахунку 5 ст. ложок на 10 л води, – ефективний засіб в боротьбі з листогризучими гусеницями на фруктових деревах. При появі таких шкідників потрібно рясно змочити розчином крону дерева з обприскувача і повторити процедуру через 3-4 дня.

Гусениці на капусті

Не подобається харчова сода і капустяним гусеницях – личинкам совки і білана. В цьому випадку можна просто “припудрити” уражені рослини сухим порошком по росі або після дощування з лійки. Порошок шкоди листю не нанесе, а ось з ненажерливими гусеницями розправиться моментально.

Слимаки

Такий же ефект має содовий порошок на слимаків, роз’їдаючи їх ніжні тiльця. Для цього потрібно “припудрити” содою місця скупчення молюсків або в цілях профілактики по периметру грядки насипати содову облямівку. Після зіткнення з порошком слимаки швидко гинyть.

Дротянка

Деякі городники за допомогою двовуглекислого натрію успішно борються з дротянкою на картопляній плантації. Для цього всього лише потрібно при посадці картоплі додавати в кожну лунку по 0,5 ч. ложки цього чудодійного порошку. «Бувалі» стверджують, що навіть при масовому засиллі шкідника вже на третій рік такого застосування соди отримують виключно чисту картопля без єдиної червоточини.

Читайте також: Коли і чим обприскувати плодові дерева навесні

Мурахи

Харчова сода – засіб № 1 в битві з мурахами на дачній ділянці. З цією метою немає потреби розводити розчин – місця скупчення мурашок можна просто посипати сухою содою і вони негайно в пaніці почнуть ретируватися зі свого «гуртожитку».

Попелиця

Найпоширеніший шкідник садових насаджень – попелиця швидко зникне з окупованих гілочок, якщо їх обприскати розчином, приготованим з 10 л води і 4 ст. ложок двовуглекислого натрію. Такі обробки краще проводити після заходу сонця, чергуючи з інтервалом 3-4 дня (зазвичай вистачає 2-3 процедур).

Довгоносик

Посадкам малини і суниці часто докучає довгоносик, личинки якого ушкоджують зав’язь на самому початку її розвитку. Щоб захистити кущі від діяльності цього шкідника, потрібно провести 2-3 обприскування з інтервалом 4-5 днів в період, коли рослини закладають бутони. Для цієї мети в відрі води розводять 2 ст. ложки соди і рясно змочують кущі і землю під ними цим розчином.

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page