fbpx

Xочете, щоб огірки, помідори, домашні петунії та бегонії стали рости як на дріжджах? То підгодуйте їх живильним настоєм з цієї речовини

Дріжджі — натуральне добриво для городу. Забезпечить багатий урожай без хімічних засобів.

Дріжджі в якості добрива — користь, приготування і застосування настою

Дріжджі — продукт, який відомий всім. Ми постійно вживаємо їх у їжу в складі хліба, випічки, квасу, і багатьох інших продуктів харчування. Основу їх біомаси складають грибки, які багаті, в першу чергу, білками, а також іншими корисними речовинами, такими, як органічне залізо, амінокислоти, різні макро та мікроелементи.

Чому дріжджі як добриво все частіше застосовують в садах і городах? Вони є дієвою підгодівлею для більшості рослин, і помітно покращують якість їх росту і розвитку. Можна відзначити наступні фактори позитивного впливу на культурні рослини. Дріжджі сприяють:

  • • Підвищенню витривалості розсади, навіть в умовах недостатньої освітленості;
  • • Прискоренню темпів росту вегетативної маси;
  • • Посиленню коренеутворення;
  • • Укоріненню живців і пагонів плодових чагарників, а також розеток полуниці;
  • • Дріжджі — джерело природних бактерій, які підвищують власний імунітет рослин;
  • • Також вони є дуже результативним стимулятором росту для розсади.

Дріжджі як добриво діють таким чином. За рахунок грибка, що міститься в них, вони продуктивно перебудовують склад грунту. Активізуючи діяльність мікроорганізмів, дріжджі створюють для них сприятливе середовище, за рахунок чого останні починають швидше переробляти органіку, виділяючи в ґрунтовий комплекс азот і калій.

Як зробити дріжджову підгодівлю?

Щоб приготувати добриво на основі дріжджів, знадобиться всього декілька хвилин. Можна використовувати різні види цієї речовини, як сирі, упаковані в брикети, так і сухі. Якщо дріжджів немає під рукою, зробіть живильний настій з хліба, сухарів, або іншої борошняної продукції, яка містить продукти розпаду мікроорганізмів.

До складу цієї підгодівлі можна включати різні рослинні компоненти. Наприклад, для добрива великого городу рекомендується використовувати настій з трави і дріжджів.

Але не тільки бур’яни застосовують для приготування азотовмісних сумішей. У хід йде будь-який підручний матеріал — бадилля картоплі, листя дерев, і навіть ліани хмелю. До речі, останній може бути злісним бур’яном, удосталь виростають на ділянках, розташованих недалеко від берегів річок. Приготувати добриво з дріжджів з хмелем — найідеальніший варіант, так як ця рослина сама викликає посилене зброджування настою, виробляючи великі кількості азоту.

Живильні суміші на основі цього біологічно активного концентрату використовують практично для всіх рослин в саду і на городі. Але є «любителі», які особливо добре на нього реагують. Про них буде розказано нижче.

Підживлення для томатів

Добрива для помідорів з дріжджів вітчизняні садівники застосовують досить давно. Саме завдяки їхній винахідливості з’явилася ця високопоживна підгодівля. Її активно застосовували на зорі дачного руху 70-х років, але потім, з появою на ринку великої кількості інших добрив, інтерес до дріжджів пропав. А дарма. Звичайно, вони не можуть замінити NPK — комплекс, який необхідний рослинам на різних етапах росту. Він вноситься в землю з мінеральними і з органічними поживними сумішами. У дріжджів трохи інша задача — вони стимулюють ріст, як БАД, задіють ті ресурси рослини, над якими не владні прості добрива.

Для томатів таку підгодівлю застосовують після гарного вкорінення розсади, не раніше, ніж через тиждень після пересадки в грунт. Другий раз підгодівлю дріжджами проводять перед початком цвітіння. Щоразу використовують один і той же «дідівський» рецепт, не змінюючи склад інгредієнтів, що входять до нього . Змінюють тільки кількість під кожен корінь суміші — якщо для молодих помідорчиків достатньо 0,5 літра, то дорослим кущам необхідно не менше 2 л розчину.

Ми рекомендуємо наступну рецептуру:

  • • Сухі дріжджі — 10 г.
  • • Послід курячий (тільки витяжка) — 0,5 л.
  • • Зола деревна — 0,5 л.
  • • Вода — 10 л.
  • • Цукор — 5 столових ложок.

У чистому вигляді отриманий розчин використовувати для томатів можна, його необхідно розводити 1:10, і тільки після цього вливати під помідори, використовуючи лійку з ситечком. Під корінь бажано не лити (у складі курячий послід), а обмежиться зволоженням пристовбурового кола по контуру.

Добрива для помідорів з дріжджів — дуже активний біологічний стимулятор росту. Результати обробки можна побачити вже через кілька днів. Рослини помітно збільшуються в розмірах, а їх листя стає м’ясистим і соковитими.

Підживлення для огірків

Зробити добриво на основі дріжджів для цієї баштанної культури можна як на початку вегетації, так і під час плодоношення. У будь-якому випадку, результат буде помітний майже відразу. Огірки люблять цей вітамінно-білковий коктейль, і як справжні бодібілдери, швидко нарощують рослинні «м’язи» після його вживання. Вегетативна маса збільшується, кількість плодових зав’язей — теж, а обсяг пустоцвітів скорочується.

Вносити дріжджовий розчин під огірки необхідно двічі. Перший раз — після азотної підгодівлі, відповідно, приблизно через тиждень після пересадки розсади в грунт. Другий — після фосфорної (якщо суперфосфат не вносилося в грунт для грядки з осені.) Двох раз буде цілком достатньо, так як підгодівля дріжджами — швидше стимулюючу захід, який не замінить внесення повноцінного комплексу добрив.

Підживлення для кімнатних квітів

Хочете, щоб домашні петунії та бегонії стали рости як на дріжджах? Так підгодуйте їх живильним настоєм з цієї речовини. Насправді, така поживна суміш буде дуже корисна для кімнатних квітів, які в умовах закритого простору, затхлого повітря та обмеженої кількості світла дуже швидко витрачають вітаміни і корисні речовини, що містяться в ґрунті. Вони виснажують власний імунітет, стають слабкими і бляклими, втрачаючи свій декоративний вигляд.

Читайте також: Морква сходить на 3-5 день після сівби! як посіяти моркву без прорідження, але зібрати великий врожай

Підживлення дріжджами швидко поверне колишню пишність домашнім улюбленцям, і спровокує нову хвилю цвітіння. Для її приготування необхідний мінімум компонентів — сухі дріжджі і вода. У готовий розчин можна додати трохи цукру. Рекомендуються наступні пропорції:

  • • Вода — 10 л.
  • • Сухі дріжджі — 10 г.
  • • Цукор — 3 ст. ложки.

Перед застосуванням розчин необхідно витримати в теплому місці не менше 2-3 годин, щоб він злегка перебродив. Потім отриману суспензію розводять водою 1: 5, і поливають ним землю в горщиках з кімнатними квітами, до повного зволоження.

Садові квіти підгодовують тим же складом. Вони з вдячністю «п’ють» цей хмiльний напій. Після його застосування поліпшуються декоративні якості рослин, розпускаються більш великі і яскраві бутони, період цвітіння стає довшим.

Приготувати добриво на основі дріжджів можна для ірисів, півоній, хризантем, гладіолусів, троянд — для тих кольорів, які нарощують велику вегетативну масу. За рахунок такої вітамінізації не тільки зміцнюється імунна система рослин, але і закладається їхнє майбутнє. Бульби, цибулини і коріння помітно пришвидшують свій ріст. Особливо люблять дріжджову підгодівлю троянди. Якщо їх обробити два рази за сезон таким складом, вони не тільки будуть гарніше цвісти і пахнути, але і краще переживуть зиму.

За матеріалами – Доброта.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page