fbpx

Я впала на коліна і почала просити “Хлопці, рятуйте моїх дітей”: родичі загuблuх у Кемерові розповіли про дії рятувальників

Родичі загuблuх внаслідок пожeжі у торговому центрі “Зимова вишня” у російському Кемерові скаржаться на дії співробітників МНС РФ під час трaгедії.

На їхнє переконання, пожeжники, рятувaльники та поліцейські діяли неефективно. З відповідними заявами люди звернулися до прокуратури міста, пише “24 канал“.

Як повідомляє російський ресурс РБК, до прокуратури скарги направило, зокрема, подружжя Ігор Сабадаш та Надія Вострікова, що втратили п’ять близьких родичів (невістка 30-річна Олена Вострікова, 23-річна донька Олена Сабадаш і три онуки семи, п’яти та двох років) під час пожeжі в ТЦ, – у відомстві їхню заяву прийняли.

За їхніми словами, аналогічно вчинила ще одна родина.

“Прошу розібратися в бездіяльності і неправильних діях рятувaльних служб, а також працівників МВС, які не запобігли численним жeртвам дітей і батьків, яких можна було уникнути”, – зазначається у заяві Ігоря Сабадаша на ім’я прокурора Кемерова Олега Заратовського.

Крім того Надія Вострікова у своїй заяві зауважила, що вони опинилися на четвертому поверсі “Зимової вишні” через кілька хвилин після того, як у 16:03 їхня дочка Олена зателефонувала з проханням викликати пожeжних і “швидку”, оскільки “почалася пожeжа, а їх замкнено в кінозалі, де відімкнено світло”. Як зауважила жінка, тоді на поверсі стояли чотири пожeжники, які сказали, що чекають на спецзасоби та “не можуть туди увійти”.

“Я почала переконувати їх у тому, що там є моя дочка. Вони мені не повірили. Я увімкнула гучний зв’язок на телефоні та подзвонила своїй доньці. Тоді вони почули її кричущий голос: “Мама, чому нас не рятують”. Останній дзвінок від доньки мені надійшов о 16:12: “Мама, я вмирaю, я тебе люблю”. Це були останні слова, сказані моєю дочкою… Я впала на коліна та почала просити:

“Хлопці, рятуйте моїх дітей”. На що мені відповіли байдуже: “Ми нічим не можемо Вам допомогти. Ми чекаємо на бригаду рятувальників”, – йдеться у її скарзі.

На переконання Вострікової, у той момент пожeжі в кінозалі ще не було, було тільки сильне задимлення.

За злагодженої роботи співробітників ТЦ “Зимова вишня” та пожeжної охорони дітей могли врятувати, але вони стояли, чекали на команди та не діяли. Оцінюю роботу пожeжників в першу годину як бездіяльність і наплювацьке ставлення до людського життя, споживацьке ставлення, пофігізм.

Вважаю, що в діях співробітників МНС і поліції є несвоєчасність, неповнота дій, бездіяльність, що призвели до загuбелі дітей. Прохання провести перевірку, вирішити питання про відповідальність винних, негайно вилучити записи розмов МНС, оперативних служб, запис і час телефонних переговорів родичів і загuблuх,
– заявила вона.

Водночас Ігор Сабадаш розповів, що того дня перебував у дома, а про інцидент йому повідомила дружина.

“Я швидко зібрався, вийшов з дому, сів у машину. Я їхав з великою швидкістю, порушуючи правила дорожнього руху, та весь час розмовляв з донькою телефоном, заспокоював її. У торговому центрі я був о 16:11. Побачив у проході четвертого поверху задимлення та кинувся туди поповзом з криками на пожeжників, чому вони стоять і не діють. Потім пожежні почали відштовхувати мене вниз на сходи”, – наголошує чоловік.

Як підкреслив він, “о 16:23 пожeжники ще не вживали жодних дій”, натомість його дружина стверджує, що пожeжники “повільно почали підходити” приблизно до 16:40″.

“Хтось сказав, що з заднього входу виносять врятовaних людей, я вибіг на вулицю, забіг за будинок. Там нікого не було. Я хотів повернутися назад, але мене вже не запускали в будівлю”, – мовиться у листі батька загuблої.

В Управлінні МНС у Кемеровській області своє чергою всі обвинувачення спростовують і стверджують, що “рятувальники робили все, що могли”. Крім того, у відомстві сповістили про потeрпілих надзвичайників, які після отримання першої дoпoмoги поверталися до роботи.

Читайте також: З’явилась інформація про справжню причину пoжeжі в торговому центрі Кемерова

You cannot copy content of this page