fbpx

Як колишні безпритульні на Чернігівщині переховували від окупантів техніку ЗСУ

На початку повномасштабного вторгнення в Левоньківському центрі соціальної адаптації перебувало 16 людей і вони вирішили залишитися.

“Вирішили, що всюди дістануть. Я кажу, в нас багато людей з інвалідністю. Що робити? Лишаємося тут? Лишаємося”, – розповідає підопічний центру соціальної адаптації.

Центр став прихистком і для українських військових, проте ненадовго -довелося відступати під натиском ворога.

Змушені були лишити й несправну техніку, яку не могли полагодити – два несправних танки та машина “ЗІЛ-133” зі снарядами, яку підопічні центру приховували у гаражі, закидуючи усім, чим могли, в тому числі й дошками.

Наприкінці березня до центру зайшли російські війська. Коли загарбники знайшли танк та зенітну установку, то почали шукати серед колишніх безпритульних військових ЗСУ. В Олександрі через берці, штани кольору хакі та невеликий зріст розгледіли танкіста.

“Біжить один їхній, я навіть не знаю, як його назвати. Увесь спітнілий, бідолаха, аж кепку зняв. І каже, що танк знайшли з повним бойовим комплектом. І на мене: “Я так і знав, що ти танкіст””, – розповідає Олександр, працівник центру.

За його словами, окупанти робили все, аби чоловік дав покази.

“Ну такі, повністю вiдбиті. Була б команда “фас”, то, напевно, і не над головою стpіляли б”, – зазначив він.

Відступаючи, окупанти знищили один з українських танків – і то, недолуго: залили всередину пального, підпалили та закрили люк, а танк вибухнув лише за годину, кажуть підопічні центру. Коли в село повернулися українські військові, підопічні центру повернули їм усе, що змогли зберегти: підбитий танк, зенітну установку та повний “ЗІЛ” боєприпасів, пише Суспільне.

Фото: УНІАН.

05/21/2022

You cannot copy content of this page