fbpx

Як навчитись не жити від зарплати до зарплати

Економісти вважають, що культури поводження з грошима в нашій країні майже нема
У школі цього тільки починають навчати, а батьки своїм дітям допомогти не можуть, оскільки найчастіше вони самі поняття не мають, як правильно поводитися з власними фінансами. За матеріалами Погляд.ua

Шукаємо, хто винен?

Більшість людей поводиться з грошима по-своєму: якщо є – то витрачають, якщо немає – то теж витрачають, але в борг. Тому, здавалося б, порада очевидна: хочете, щоб гроші були цілі – нічого не купуйте, крім найнеобхіднішого.

Читайте також: Прем’єр-міністр пояснив, скільки отримують українці при монетизації субсидій

Правда, тут у розмову рішуче вступають психологи, які категорично заявляють: так і до депресії недалеко. Адже шопінг приносить людині широкий спектр позитивних емоцій – приємне збудження від можливості зробити свій вибір, радість від придбання хорошої речі, гордість за вдале капіталовкладення, передчуття майбутнього використання покупки.

Одне слово, купувати треба – здоровішими будете. Але як бути з неконтрольованими витратами? Дослідження регулярно підтверджують: українці дедалі частіше опиняються в ситуації, коли гроші на життя закінчуються раніше, ніж настає день зарплати.

Чому ж гроші в гаманцях закінчуються так швидко? Люди нарікають на низькі зарплати чи їх затримку, високі ціни і форс-мажори. Рідко хто зізнається в тому, що не вміє планувати свій бюджет і розподіляти наявну готівку правильно. Тим часом, каже економіст Андрій Мартинюк, якщо скрупульозно записувати доходи і витрати, можна заощадити до 30% місячного бюджету.

Не залазимо в борги

У житті багато спокус, і купити все просто неможливо. Тому, перш ніж брати кредит, вважає економіст Віктор Моспанюк, краще десять разів подумати і… відмовитися від цієї затії.

За словами економіста, кредит, а тим більше споживчий, – це абсолютне зло. Можна брати тільки кредит на розвиток бізнесу, та й то при наявності певних умов і чіткого плану. А набирати в борг речі, без яких цілком можна обійтися, неправильно. Якби людина, яка бере споживчий кредит, задумалася, що буде далі, вона би зрозуміла: кредит робить її життя не кращим, а гіршим. Найпоганіше в кредитах те, що вони привчають людину жити невідповідно до своїх статків. І коли настає час віддавати борги, виникають великі проблеми.

Гроші люблять рахунок

Це просте правило відоме нам із дитинства. Потрібно навчитися рахувати свої гроші, намагаючись збільшувати доходи й оптимізувати витрати. Складайте сімейний бюджет, чітко дотримуйтеся його і уникайте негативних фінансових звичок (див. «До теми»). Пам’ятайте: щоб гроші полюбили вас, потрібно любити їх.

Характерна риса багатьох справжніх мільйонерів – це відсутність культу грошей та їх безцільного накопичення

Ще одне дуже важливе правило грошей – створювати активи, джерела постійного пасивного доходу. Що більше таких джерел у вас буде, то більший грошовий потік вони сформують. Найпоширеніші варіанти активів – акції, облігації, нерухомість, патенти, авторські права, інтелектуальна власність, веб-сайти і блоги, розкручені сторінки в соцмережах.

Чи займатися благодійністю?

Що більше віддаєш, то більше отримуєш – цей закон Всесвіту справді працює. Ідеально віддавати на благодійність близько 10% своїх доходів. Але почати можна і з 1%. Жертвувати треба навчитися з «легким серцем». Тоді гроші будуть допомогою і подарують комусь радість, а ви почуватиметеся трішечки чарівником.

Характерна риса багатьох справжніх мільйонерів – це відсутність культу грошей. Рішення Цукерберга віддати все своє майно на благодійність – це лише один із прикладів. Люди просто йдуть до своєї мети, і гроші є для них лише приємним бонусом на цьому шляху.

Звички, що призводять до бідності

Готовність задовольнятися малим. Якщо людина не може стати багатим навіть у мріях, в реальності зробити це буде ще важче.

Відсутність перспектив. Початкова недоступність елементарних благ позбавляє людину і бажань, і потреб.

Потреба прибіднятися. Бідні люди консервативні і готові жити спогадами про минуле, коли нібито було «все добре». При цьому на тлі безповоротно втраченого минулого вони готові знецінити те, що мають сьогодні.

Жалість до себе. Вона руйнує і демотивує.

Перекладання відповідальності. Бідні люди у всіх проблемах звинувачують інших та обставини.

Жадібність. Вона засліплює і не дає мислити раціонально.

Ненависть до роботи. Люди, які щодня займаються неприємними для них справами, спочатку готові до невдач і бідності. Багатьом людям добре відомо: заробити великі гроші можна тільки тією роботою, яка приносить задоволення.

Відкладайте заощадження

Німецький фінансист і бізнес-консультант Бодо Шеффер стверджує, що відкладати гроші – це компроміс. Людина трохи віднімає від свого теперішнього життя, щоб поліпшити свій наступний день.

Як накопичити на майбутнє? Варіантів може бути декілька.

Особистий «пенсійний фонд» – довгостроковий депозит з капіталізацією відсотків. Сюди вкладаємо 5-7% від місячного доходу. У майбутньому будете дуже вдячні собі самому, 20 років тому вирішив відкладати на безбідну старість.

Особистий страховий фонд. Це фонд на покриття різних непередбачених витрат. На нього виділяємо 10-15% від місячного доходу.

Формуємо особистий «гаманець величі». Це – щоразу, коли необхідно оплатити якусь покупку або послугу, 10% кладете в цей спеціальний гаманець. Наприклад, якщо вирішили зробити покупку на 500 грн., то 50 грн. потрібно перекласти в «гаманець величі» зі словами «Я багатий. Я можу собі це дозволити!». А що робити, якщо в гаманці рівно 500 гривень і відкладати «на велич» нічого? Тут два варіанти: або купити річ за 450 гривень, або не купувати її зовсім.

Поради від кадровиків

Як підвищити свій добробут, вивчали й експерти Міжнародного кадрового порталу України і навіть підібрали 10 порад.

Визначтеся з метою, яка стане вашим стимулом. Це може бути новий будинок, машина, подорож. Ідіть до неї і не втрачайте її з поля зору.

Розбийте глобальну мету на менші завдання, а ті – на конкретні дії. Наприклад, щоб отримувати тисячу доларів, потрібно стати начальником відділу. Щоб стати начальником відділу, потрібно освоїти навички менеджменту. Щоб їх освоїти, потрібно піти вчитися і т. д.

Підвищуйте свою кваліфікацію, станьте справжнім професіоналом.
Зростайте «вертикально»: плануйте кар’єрне зростання, будьте готові до змін, у тому числі до зміни роботи і переїзду.

Зростайте «горизонтально» – освоюйте суміжні професії і навички, пересічні з вашою роботою. Це підвищить вашу цінність, а отже і ціну на ринку.

Вчіться продавати себе, позбудьтеся удаваної скромності. Самопрезентація – одна з ключових умінь для підвищення доходу.

Шукайте нові джерела доходу. Працюйте не 18 годин, а головою, як казав Стів Джобс, тобто не більше, а продуктивніше. Можна поєднувати 3 посади з одним окладом, працюючи майже цілодобово, а можна стати керівником з потрійним окладом.

Розвивайте інтуїцію. Уміння перебувати в потрібному місці в потрібний час – хороший навик.

Вчіться керувати фінансами. Фіксуйте доходи і витрати вашого бюджету – це допоможе відчути рух грошей.

Підвищуйте свою фінансову грамотність: вчіться бачити підводні камені «супервигідних» пропозицій, шукайте джерела пасивного доходу, вчіться інвестувати, в першу чергу – в себе.

Степан КРАЙНЯК

You cannot copy content of this page