fbpx

Як в російському СІЗО поводяться з українськими моряками

Захоплені Росією на Азові українські моряки зараз знаходяться у СІЗО “Лефортово”, що у Москві. За словами українців, вони почуваються добре. Також відомо, що поки їх розмістили у у карантинних камерах на одиночному утриманні, водночас керівництво установи попросило їх зняти вiйськову форму, повідомляє Канал 24.

Раніше 24 канал з посиланням на російські ЗМІ повідомляв, що 21 український моряк, яких Росія після зухвалої aтаки захопила на Азові, зараз перебувають у СІЗО “Лефортово”, який розташовується у столиці Росії Москві. Щодо ще трьох пoлонених, то вони наразі перебувають у лікарні “Матроська тиша”.

Як розповіла кореспондент телеканалу “Дождь” і член Громадської спостережної комісії Москви Когершин Сагієва, українські моряки зараз перебувають у карaнтинних камерах на одиночному утриманні.

За її словами, це тимчасові приміщення, куди розміщують обвинувачених/підозрюваних для перевірки документів і стану їхнього здоров’я на період у 7-10 днів.

“Арештанти живуть у стандартних умовах – це камери півтора на два метри, залізні ліжка, матраци, вовняні ковдри, стіни пофарбовано зеленою фарбою; пізніше їх переведуть до камер із сусідами, де будуть холодильники і, можливо, телевізори”, – зазначає журналістка.

Щодо українських моряків, то, як переконує Когершин Сагієва, вони їй розповіли, що почуваються добре – “вранці їли гречану кашу, годину провели на прогулянці в тюремному дворику, після обіду їм принесуть книги”.

Видали зубну щітку, пасту, рушник, забезпечили місцем для сну, постільними речами. Скарг на умови утримання немає,
– розповів представниці ЗМІ один із моряків Роман Мокряк.

Крім того, у слідчому ізоляторі сповістили, що перебувати тут у вiйськовій формі іншої держави заборонено, відтак усіх українців вони переодягнули у тюремний одяг.

“Затримані переживають, що залишилися без зв’язку з родичами. Вони попросили правозахисників передати, що на кожного з них заведено рахунок у рублях – туди можна переводити гроші, щоб моряки могли купувати продукти в кіоску, поштові конверти з марками та писати листи”, – додала Когершин Сагієва.

Нагадаємо, раніше адвокат одного із українських полонених Микола Полозов заявляв, що російська влада робить серйозні перешкоди, аби українська сторона не змогла побачити моряків у СІЗО.

You cannot copy content of this page