fbpx

Як виростити чайний гриб в домашніх умовах

Чайний гриб допомагає приготувати смачний напій і, крім того, у нього маса корисних властивостей. Як виростити чайний гриб самостійно з чорного чаю або шипшини, як зберігати чайний гриб і багато інших хитрощів для вас.

Вирощування гриба з чорного чаю

Якщо чайний гриб потрібен вам лише тільки для смачного напою, що володіє загальнозміцнюючою дією, можна виростити чайний гриб тільки з чорного чаю. Вам знадобиться трилітрова банка, марлева тканина, чайник для заварювання, окріп, цукор і крупнолистова заварка чорного чаю. Причому заварка повинна бути звичайною, без будь-яких добавок – чим дешевша, тим краще.

Перше, що необхідно зробити – це дуже ретельно помити трилітрову банку, яка і стане місцем проживання вашого гриба. Це – обов’язкова вимога, так як чайний гриб дуже любить чистоту. А в іншому випадку він зaгuне, так і не встигнувши вирости. І ще один дуже важливий момент: ні в якому разі не використовуйте для миття банки синтетичні миючі засоби – достатньо звичайної харчової соди.

У чайник для заварювання помістіть п’ять столових ложок чорного чаю і залийте їх половиною літра крутого окропу, залиште, поки заварка повністю не охолоне. Потім додайте в заварку 7 столових ложок цукру, ретельно перемішайте і процідіть за допомогою марлевої тканини. Перелийте солодку міцну заварку в трилітрову банку, зверху накрийте її марлевою тканиною і поставте в тепле місце приблизно на півтора місяця.

Десь через тиждень-півтора з’явиться сильний оцтовий запах – це абсолютно нормально, доведеться трохи потерпіти. Через 5-6 днів запах практично зникне, а на поверхні рідини утворюється тоненька плівочка – це і є чайний гриб. З кожним днем ​​він буде все товстішим і товстішим – ріст гриба не припиняється все його життя.

Вирощування гриба з плодів шипшини

Якщо завдання вашого чайного гриба – не тільки гамування спраги, але і турбота про ваше здоров’я, найкраще віддати перевагу вирощуванню з плодів шипшини. Такий чайний гриб – справжня знахідка в холодну пору року, в сезон гpипу та заcтуд, а також навесні, коли активізується авітаміноз. Принцип вирощування той же, що і з простої заварки, але є свої нюанси, про які ми зараз і поговоримо.

Для початку вам необхідно приготувати настій шипшини. Для цього можна використовувати як свіжі, так і сушені плоди, які продаються в будь-якій аптеці. Помістіть в термос чотири столові ложки подів шипшини, залийте половиною літра крутого окропу і накрийте кришкою, залиште на п’ять діб.

Після того як настій шипшини буде готовий, можна приступати безпосередньо до вирощування гриба. Вимийте трилітрову банку, перелийте туди настій шипшини і заздалегідь приготовлену заварку – з розрахунку столова ложка крупнолистового чорного чаю на склянку окропу. Додайте 5 столових ложок цукру і ретельно перемішайте, залиште на добу.

Після процідіть за допомогою марлевої тканини, обполосніть банку і знову перелийте настій в банку. Накрийте банку марлевою тканиною, попередньо складену в кілька шарів і поставте в тепле темне місце. Далі процес буде розвиватися за стандартною схемою – приблизно через два тижні з’явиться сильний оцтовий запах, який незабаром зникне. А сам гриб утворюється через півтора-два місяці.

Догляд за чайним грибом

Вирощування чайного гриба в домашніх умовах з нуля – це ще половина справи. Друга не менш важлива половина – правильний догляд за грибом. В іншому випадку ви ризикуєте одержати не смачний напій, а щось, що нагадує оцет. А то і того гірше – вирощений з такою турботою чайний гриб просто зaгuне.

До речі, існує прекрасний індикатор здоров’я чайного гриба – він завжди повинен знаходитися на поверхні води. Якщо ваш гриб опустився на дно, або після наповнення заварки відмовляється знову спливати – дуже висока ймовірність, що він захвоpів. Якщо чайний гриб захвоpів, ви допустили помилку в догляді. А значить, його необхідно лiкувати, причому у всіх випадках без винятку лiкування одне – чистота і правильний догляд.

Обсяг рідини

Як ви пам’ятаєте, спочатку в банці знаходиться невелика кількість рідини – приблизно 0,5 літра. Але коли гриб уже підріс, рідини повинно бути набагато більше – близько трьох літрів. Само собою зрозуміло, що чайний гриб у вас не предмет декорації і ви будете його пити. А значить, не забудьте регулярно доливати рідину.

Заварку залийте окропом, остудіть і додайте цукор, після чого перелийте в банку. Цукру має бути не дуже багато – не більше двох столових ложок на літр рідини. При необхідності краще додати цукор в чашку з напоєм.

Дуже багато людей не проціджують заварку – додають її просто так. Для гриба ніякої шкоди в цьому немає, просто вам потім буде не дуже зручно пити напій. Але шкоди не буде тільки в тому випадку, якщо весь цукор повністю розчиниться – крупинки цукру ні в якому разі не повинні контактувати з поверхнею гриба.

Банний день

Один раз в два-три тижні обов’язково влаштовуйте чайному грибу банний день. Сам гриб дуже акуратно вийміть з банки, покладіть на широку тарілку, намагаючись сильно не деформувати. Рідину, в якій знаходився гриб, ретельно процідіть за допомогою марлевої тканини і перелийте в чисту трилітрову банку.

Читайте також: Три рідкісних вітаміни, які рятують пeчінку і виводять токсини

Тарілку з грибом поставте в раковину і акуратно промийте теплою (але не гарячою) водою, залиште на повітрі на пару хвилин. Потім також обережно перекладіть чайний гриб в банку і накрийте марлевою тканиною. Все, миття чайного гриба на цьому закінчене. Здавалося б, зовсім проста процедура, зробити яку дуже просто, а саме завдяки їй ваш чайний гриб буде здоровий.

В іншому випадку гриб почне хвоpіти – спочатку він придбає бурий відтінок, а потім і зовсім розшаровуватися почне. Врятувати такий гриб дуже складно, а в більшості випадків простіше виростити новий. А напій з такого чайного гриба пити взагалі не рекомендується, тому що він не тільки втрачає свою користь, але й стає небезпечним для здоров’я. Пам’ятайте про те, що настій чайного гриба завжди повинен бути виключно прозорим.

Зберігання чайного гриба

Ще одна необхідна умова здоров’я чайного гриба – його правильне зберігання. По-перше, температура – досить високою вона повинна бути тільки при вирощуванні чайного гриба. Потім же оптимальна температура не повинна перевищувати 18 градусів. По-друге – освітленість. Для нормальної життєдіяльності чайного гриба світло просто необхідне, причому світловий день повинен бути не менше 8 годин. Але прямих сонячних променів необхідно уникати, тому не повторюйте дуже поширеної помилки – не кладіть банку з чайним грибом на підвіконня.

Опубліковано 14 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page