fbpx

Як з непрацюючими пальцями робити окопні свічки – майстерклас від Вадима Базюка

Вадим Базюк невдало пірнув 12 років тому і як наслідок – пересування на візку та непрацюючі пальці ніг та рук. Звичайно, що перші роки він намагався пристосуватися до нових умов і просвіток знайшов в коханні – зустрів дівчину, яка теж була на візку в українському Криму, незабаром вони одружилися та у них з’явилася донечка.

24 лютого не вірили, що війна почалася, у них був шок. Подружжя зрозуміло, що коли війна прийде до Львова, де вони проживали, то вони просто не виживуть – спуститися в бомбосховище, поїхати в магазин, швидко шукати укриття – все це для них просто неможливо буде зробити. Думали про виїзд за кордон… але лишилися, а самі пояснити чому не знають.

«Чесно кажучи, не знаю. Просто віримо в Збройні сили України», – каже Вадим.

Спочатку вони просто донатили, а потім Вадим прочитав, що бійці потребують окопних свічок.

«Трохи погуглив – виявилося, їх доволі просто робити. Я зрозумів, що в мене є основний компонент для окопних свічок. Улітку я ходив на риболовлю й весь час брав із собою консервовану кукурудзу, а додому приносив порожні баночки. Їх у мене назбиралося багацько. Я не викидав, аби не засмічувати ставок. Тепер виходить, що те, що інші вважали сміттям, для мене перетворилося на скарб», – пригадує він.

Чоловік взявся до роботи і йому допомагав племінник, оскільки розливати гарячий віск чоловік фізично не міг.

«Окопна свічка не лише світить, а й зігріває. З її допомогою бійці можуть зварити їжу, розігріти воду на чай тощо. Функціонал залежить від об’єму свічки. Якщо це баночка з-під кукурудзи, то її достатньо, щоб готувати їжу. А якщо баночка з-під котячого корму на 80 грамів, то вона може зігріти руки та ноги», – каже волонтер.

Вадим каже, що має на меті на своєму прикладі закликати людей допомагати військовим.

«Після того, як мої відео набули популярності, люди надіслали купу банок і різну сировину, а ще донатили на мої рахунки. Завдяки цьому ми змогли закупити все необхідне та продовжувати роботу. Багато людей писали, що вони теж цим займаються, питали, де я купую матеріали. Крім того, отримав багато листів подяки, зокрема й від бійців із передової. Військові писали, що окопні свічки дуже стають їм у пригоді», – ділиться Вадим.

Зараз чоловік розгорнув масштаби – на донати накупив банок (540 штук), щоб не залежати від тари та пристосувався як з непрацюючими пальцями різати та крутити картон.

«Водночас я розумію, що незабаром попит на окопні свічки закінчиться. А оскільки в нас ще залишилися кошти від донатів, планую придбати за них щось інше. Найімовірніше, термобілизну та енергетичні батончики. Та поки що ми продовжуємо гріти наших захисників, а для цього потребуємо вашої підтримки. Реквізити є у моїх соцмережах. Також закликаю інших наслідувати мій приклад. Коли закриємо цей запит, будемо допомагати з іншими напрямами. Робити все, що нам під силу», – каже Вадим.

За матеріалами «ШоТам».

10/25/2022

You cannot copy content of this page