fbpx

Як захистити сад від весняних заморозків

У квітні місяці у садівників дуже важливе завдання – підготувати свій плодовий сад до весняних заморозків. Саме в цей час потрібно особливо уважно стежити за температурою повітря, щоб своєчасно прийняти необхідні заходи і вберегти квіти і зав’язі від переохолодження. Варто знати, що найбільш низькі температури спостерігаються перед сходом сонця.

Ймовірність весняних поворотних заморозків існує аж до середини червня. Коли у вас кілька квітучих чагарників, їх можна швидко укрити лутрасилом, мішками, соломою, щитами на підставках, матами і т.д.

Якщо холод загрожує плантації суниці або плодового саду, потрібні зовсім інші заходи.

Найбільшу загрозу заморозки представляють культурам, які ростуть на болотистих і низинних ділянках, на вологих і торф’яних ґрунтах. Короткочасні пониження температури небезпечні для щойно посаджених молодих, ще не встигли вкоренитися, рослин. Найгірше, якщо заморозки припадають на цвітіння фруктових дерев і ягідних кущів . Якщо температура повітря протримається на критичній позначці протягом 4 годин, то цього буде достатньо, щоб генеративні органи рослин отримали часткове або повне пошкодження.

Передбачити ймовірність нічного заморозка можна по таких явищ:

  • під час заходу: ясне небо і + 5-6 ° С на градуснику;
  • при відсутності вітру і хмар до 21:00 температура повітря падає нижче 2 ° С;
  • слабкий вітер, хмарне небо, підвищується атмосферний тиск і знижується температура (0 ° С);
  • якщо піднімається стрілка барометра, але при цьому зменшується хмарність.

Профілактичні заходи, що захищають сад від впливу весняних морозів:

Садити фруктові дерева, ягідні чагарники, особливо раноцвітучі сорту, необхідно на піднесених точках ділянки. Інакше холодне повітря, що опускається в низини, може стати причиною втрати врожаю і вимерзання вже відрослих молодих пагонів.

Підбирайте сорти, які пізно цвітуть, тому в порівнянні з квітками і зав’яззю, бутони – найбільш стійкі до заморозків.

Проводьте і восени, і навесні вологозарядковий полив, він підвищує вологість повітря і пом’якшує негативний вплив мінусових температур.

Використовуйте для обприскування посадок засоби, які зрушують цвітіння на більш пізній термін.

Ймовірність заморозків висока в той рік, коли весна приходить занадто рано. Яскраве сонячне світло, стрімке тепло спонукають дерева і чагарники до передчасного росту і цвітіння. Причому чагарники більш схильні до дії нічних морозів, ніж дерева. Це відбувається через те, що на ґрунті температура набагато нижча, ніж у повітрі.

Щоб зберегти бутони і квіточки, що вже розкрилися, навколо куща або невисокого деревця встроміть 4 кілочка, обгорніть їх поліетиленовою плівкою, лутрасилом або мішковиною і обв’яжіть мотузкою. Нижні краї укривного матеріалу присипте землею або притисніть камінням.

Для теплолюбних культур змайструйте з дощок коробку відповідного розміру. Простір між рослиною і стінками коробки заповніть сухим листям, тирсою або соломою. Зверху накрийте плівкою, лутрасилом або іншим матеріалом.

Димлення

Для захисту квітучих дерев, чагарників і виноградників від нічних морозів можна використовувати такий метод, як димлення.

По ділянці розкладіть кілька стогів з соломи, сіна або сухих гілок. Зверху покрийте їх хорошим шаром вологої трави, тирси, дернової землі, моху, торфу. Залиште сухе місце для підпалювання. Розмір стоги повинен бути приблизно 1х1х1 м. Димлення проводите перед світанком протягом двох годин, поки температура повітря не стане плюсовою.

Читайте також: Туя – до самотності, дуб – до cмepті господаря, вишня – до багатства: що варто знати, перш ніж посадити дерево біля дому

Щоб бути напоготові, варто заздалегідь припасти хмизу (це краще зробити на початку місяця), торф, соломи гною, опалого листя, тирси – всього того, що допоможе вам створити необхідну димову купу. Для досягнення ефекту потрібно приготувати по одній такій купі для 1-2 дерев. Коли термометр покаже +2 градуси, прийшов час підпалювати купи. Робиться це з підвітряного боку. Варто відзначити, що димова завіса – це найстаріший і при цьому перевірений спосіб захистити дерева від холоду. Крім того, це ще і найдоступніший і простий спосіб.

Штучний туман

Цей метод часто застосовують у фермерських господарствах, використовуючи для цього спеціальні установки. На невеликій території створити ефект туману можна за допомогою звичайного обприскувача. Такий прийом сприяє утворенню крижаного панцира, температура під яким вища, ніж зовні. Це допомагає зберегти цвіт. Завдяки випаровуванню води температура навколишнього середовища підвищується на 3 ° С. Роботи зі створення штучного туману починайте на світанку, а в низинах – на пару годин раніше. Обприскування проводите в кілька етапів, поки температура не стане плюсовою.

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page