fbpx

Якщо соромно за інших – ви особлива людина з особистою місією

Хтось веде себе розв’язно, oгидно; грубіянить офіціантові, нахабно бреше, хвалиться, розповідає сальні анекдоти … Або когось викрили в крадіжці, викрили публічно … Хтось недоречно одягнувся в юнацький одяг, а сам давно на пенсії; хтось шумно втягує в себе суп, як зіпсований насос … І їм не соромно ні крапельки, цим людям. Чомусь соромно вам. Навіть якщо це в кіно відбувається – ви відвертаєтеся і намагаєтеся пропустити неприємний момент. Навколишні регочуть або обурюються, а вам соромно. Що за дикість?

Це «іспанський сором»; саме іспанці придумали назву для визначення цього дивного почуття. Сором за інших деякі психологи вважають проекцією; мовляв, ви колись потрапляли в подібне становище, вас засоромили або посміялися над вами, ось підсвідомість вам і нагадала момент сорому; вашого сорому, особистого. Але ви ніколи не хрюкали під час їжі; вас не викривали в крадіжці, ви не кричали нeцензурно на обслуговуючий персонал! Так що таке пояснення нехай психологи залишать для себе; може, у них є такі особисті спогади.

Це прояв емпатії, ось що таке «іспанський сором». Це особлива унікальна якість, яка властива не всім. Зараз вчені підтвердили, що у емпатичних особистостей мoзок влаштований особливим чином. Вони можуть повністю розуміти емоційний стан інших людей, буквально «зчитувати» емоції і навіть думки. Але мало того, що ви емпат. У вас є чітке відчуття і усвідомлення того, що Кант називав «моральним законом». Ви миттєво відрізняєте добро від зла, справедливість від несправедливості. Ви володієте також і милосердям; в вас немає жopстокості і насолоди стpaжданнями навіть воpогів… Ви особлива людина зі своєю особистою духовною місією, ось в чому справа.

І ця тяжка доля – соромитися за інших, – пряма вказівка, що в житті ваша справа – берегти, захищати, допомагати, рятувати, лiкувати, відновлювати справедливість. Це ваше призначення. Наприклад, людина має абсолютний музичний слух і не знає про це. Але кожна фальшива нота змушує її болісно кривитися, їй фізично нестерпно чути фальш! Це тому, що вона обдарована абсолютним слухом. Його призначення – музика, це ясно. Так само і призначення тих, у кого є «іспанський сором», – творити добро і захищати справедливість. Милосердно захищати. Це ваша місія.

Читайте також: Одного разу той, хто робить вам зло, буде просити вас про допомогу

До вас часто звертаються за допомогою; незнайомі люди розкривають вам душу; ви можете втішити і підтримати буквально кількома словами? Ви здатні на порив душі, на добру участь? Ви здогадуєтеся, що комусь важко або незручно і делікатно переводите розмову на інше? Ви особлива людина, це треба пам’ятати. З абсолютним слухом душі. І треба шукати свій шлях. Це непросто, але головна ознака розвиненої душі є, – і шлях ви знайдете.

Автор – Анна Кіp’янова(психолог)

Опубліковано 15 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page