fbpx

Якщо здається, що все йде шкереберть, просто згадайте про ці 8 речей

“Я сиджу на своєму лікарняному ліжку в очікуванні видалення обох грудeй. Але дивним чином я відчуваю себе щасливою. До сих пір у мене не було проблем зі здоров’ям. Я – 69-річна жінка… За кілька годин я побачила кілька десятків хвoрих на рaк в інвaлідних кріслах і на каталках, жодному з них не було більше 17…”.

Це – уривок із щоденника бабусі, датований 16 вересня 1977 року. Я прочитав його приблизно 10 років тому. Він нагадуватиме мені, що завжди є те, за що потрібно бути вдячним. І незалежно від того, наскільки добре чи погано я себе почуваю, я повинен кожен день прокидатися і дякувати за життя, бо хтось десь відчайдушно бореться за нього, – пише письменник і блогер Марк Чернов.

Правда в тому, що щастя – не у відсутності проблем, а в здатності справлятися з ними. Ось декілька нагадувань:

1. Бiль є частиною росту.

Іноді життя закриває двері, бо пора рухатися. Це добре, тому що ми часто вже не почнемо рух, поки обставини не змусять нас. Коли настають важкі часи, нагадуйте собі, що немає бoлю без мети. Рухайтеся від того, що заподіює Вам бiль, але ніколи не забувайте урок, який він викладає Вам. Те, що Ви боретеся, не означає, що Ви терпите невдачу. Кожен великий успіх вимагає гідної боротьби. Залишайтеся терплячими і впевненими. Все налагодиться; швидше за все, не через мить, але в кінцевому результаті все буде…

Пам’ятайте, що є два види бoлю: бiль, який заподіює бiль, і бiль, який змінює Вас. Замість того, щоб чинити опір цьому бoлю, дайте йому допомогти Вам.

2. Все в нашому житті тимчасово.

Завжди, коли йде дощ, ми знаємо, що він закінчиться. Щоразу, коли Вам заподіюють бiль, рaнa зaживaє. Після темряви завжди з’являється світло – щоранку нагадує Вам про це, але проте Ви часто забуваєте це і вважаєте, що ніч триватиме завжди. Ніщо не триває вічно. І це теж пройде.

Якщо все добре прямо зараз, насолоджуйтеся цим. Це не триватиме вічно. Якщо все погано, не хвилюйтеся, тому що і це не назавжди. Те, що життя нелегке в даний момент, не означає, що Ви не можете сміятися. Те, що щось турбує Вас, не означає, що Ви не можете посміхнутися. Кожен момент дає Вам новий початок і нове закінчення. Кожну секунду Ви отримуєте другий шанс. Вам дають шанс, Ви просто повинні використовувати його.

3. Хвилювання і скарги нічого не змінять.

Ті, хто скаржаться найбільше, домагаються найменше. Завжди краще спробувати зробити щось і потерпіти невдачу, ніж нічого не зробити. Ніщо не закінчено, якщо Ви програли; все закінчено, якщо Ви тільки скаржитеся. Якщо Ви вірите в щось, продовжуйте намагатися. Не дозволяйте тіням минулого затьмарювати Ваше майбутнє. Дозвольте набутому досвіду поліпшити ваше життя. І незалежно від того, що станеться в кінцевому рахунку, пам’ятайте – істинне щастя починає прибувати тільки тоді, коли Ви припиняєте скаржитися на Ваші проблеми і починаєте бути вдячними за всі ті проблеми, яких у Вас немає.

4. Ваші шрами є символами Вашої сили.

Ніколи не соромтесь шрамів, залишених Вам життям. Шрам означає, що бoлі більше немає, і рaнa затяглася. Це означає, що Ви перемогли бiль, засвоїли урок, стали сильнішими і просунулися. Шрам є татуюванням тріумфу. Не дозволяйте Вашим шрамам тримати Вас в заручниках. Не дозволяйте їм змушувати Вас жити в страху. Ви не можете змусити шрами зникнути, але Ви можете почати розглядати їх як ознаки сили.

Румі одного разу сказав: «Рaнa є місцем, де Світло входить в Вас». Ніщо не може бути ближчим до правди. З стрaждaння з’явилися найсильніші душі; найвпливовіші люди в цьому великому світі. Подивіться на свої шрaми як на гасло: «ТАК! Я ЗРОБИВ ЦЕ! Я вижив, і в мене є шрами, щоб довести це! І тепер у мене є шанс стати ще сильнішим».

5. Кожна невелика боротьба є кроком вперед.

Терпіння – не в очікуванні; воно в здатності зберігати гарний настрій, наполегливо працюючи на Ваші мрії. Тому, якщо Ви збираєтеся спробувати, йдіть до кінця. Інакше в старті немає ніякого сенсу. Це може означати втрату стабільності і комфорту на деякий час. Можливо, ви не зможете їсти те, що Ви звикли, або спати стільки, скільки Ви звикли, протягом багатьох тижнів поспіль. Це може означати зміну Вашої зони комфорту. Це може означати жeртвування відносинами і всім, що Вам знайоме. Це може означати появу часу, який Ви проведете на самоті. Але саме самотність робить багато речей можливими. Це своєрідний тест на витримку, на те, наскільки Ви дійсно хочете досягти мети. І тоді Ви зрозумієте, що боротьба – не перепона на шляху, це – шлях. І він вартий того. Немає кращого відчуття в світі, ніж усвідомлення того, що ви живі.

6. Заперечність інших людей – не Ваша проблема.

Будьте впевнені, коли погане оточує Вас. Посміхайтеся, коли інші спробують перемогти Вас. Це – легкий спосіб підтримати власний ентузіазм. Коли інші люди будуть говорити про Вас погано, продовжуйте бути собою. Не дозволяйте іншим змінювати себе. Ви не можете приймати все занадто близько, навіть якщо це здається особистим. Не думайте, що люди роблять щось заради Вас. Вони роблять щось заради себе.

Перш за все, ніколи не міняйтеся для того, щоб справити враження на когось, хто каже, що Ви не досить гарні. Міняйтеся, якщо це робить Вас краще і веде Вас до більш яскравого майбутнього. Люди будуть говорити незалежно від того, що Ви робите чи як добре Ви робите це. Всі жарти в сторону – у вас тільки одне життя. Тому робіть те, що робить Вас щасливими і будьте з тими, з ким Вам добре.

7. Те, що повинно бути, в кінцевому рахунку БУДЕ.

Ви наповнюєтесь силою, коли замість того, щоб кричати і скаржитися, Ви віддаєте перевагу посміхатися і цінувати життя. Благословення є в кожній боротьбі, з якою Ви стикаєтеся, але Ви повинні бути готові відкрити серце і розум, щоб побачити їх. Ви не можете змусити речі відбуватися. У деякий момент Ви повинні відпустити і дозволити тому, що призначено, трапитися.

Любіть Ваше життя, довіряйте Вашій інтуїції, ризикуйте, втрачайте і знаходьте щастя, вивчайте через досвід. Це – довга поїздка. Ви повинні припинити весь час хвилюватися, задаватися питаннями і сумніватися. Смійтеся, живіть в кожен момент життя і насолоджуйтеся життям. Ви можете не знати точно, куди Ви мали намір піти, але Ви в кінцевому рахунку прибудете туди, де Ви повинні бути.

8. Найкраще, що Ви можете зробити – продовжувати рухатися.

Не бійтеся розсердитися. Не бійтеся полюбити знову. Не дозволяйте тріщинам в своєму серці перетворюватися в рубці. Зрозумійте, що сила збільшується щодня. Зрозумійте, що хоробрість красива. Знайдіть у Вашому серці те, що змушує інших посміхатися. Пам’ятайте, що Ви не маєте потребу в багатьох людях у своєму житті, тому не прагніть мати більше «друзів». Будьте сильні, коли буде важко. Пам’ятайте, що всесвіт завжди робить те, що є правильним. Визнавайте, коли Ви будете неправі і виймайте уроки з цього. Завжди озирайтеся назад і дивіться, чого Ви добилися, пишайтеся собою. Не змінюйтесь ні для кого, якщо Ви не хочете. Робіть більше. Живіть простіше.

Просто продовжуйте бутисобою. Продовжуйте рости. Продовжуйте рухатися.

You cannot copy content of this page