fbpx

Японський секрет довголіття. Лише один, але найголовніший!

У світі існує понад десяток країн із надзвичайно високою тривалістю життя. Але саме Японія з року в рік займає у цьому списку перше місце. Багато науковців пов’язують цю закономірність зі збалансованим раціоном, високою фізичною активністю, медитативними практиками мешканців країни та відсутністю в них зайвої ваги. Однак окрім вищезгаданих факторів слід звернути увагу на одне суто японське визначення – ікіґаї, яке безумовно допоможе розкрити таємницю довголіття японської нації.

Точного перекладу ікіґаї з японської немає. Існує декілька версій, кожна з яких має право на життя й у той чи іншій спосіб відбиває суть цієї філософії та світосприйняття. Термін можна перекласти як «сенс життя», «відчуття власного призначення» або «щастя бути завжди зайнятим».

Японці – дуже працелюбна та активна нація. У них не існує словосполучення «піти на пенсію», бо в розумінні багатьох це означає «піти назавжди». Багато японців продовжують бути активними навіть після настання пенсійного віку і займаються улюбленою справою допоки дозволяє здоров’я. Вони поділяють таку думку науковців: «Стикатися з новими ситуаціями, щодня опановувати щось нове, спілкуватися й взаємодіяти з іншими людьми — усе це життєво необхідні антивікові фактори».

Тільки коли ваше життя набуде сенсу, воно може гарантувати вам довголіття та міцне здоров’я

Найбільша кількість людей, які перетнули столітній рубіж зафіксована на острові Окінава. Саме туди й відправились двоє дослідників Ектор Гарсія та Франсеск Міральєс вивчати феномен довголіття. Їхні спостереження покладені в основу книжки «Ікіґаї. Японські секрети довгого та щасливого життя». Окремі її розділи присвячені власне філософії ікіґаї та головним секретам молодості, у ній автори також сформували й детально прописали 10 законів ікіґаї, яких щоденно дотримуються мешканці Окінави. Аби сформулювати ці постулати, Міральєс та Гарсія довгий час безпосередньо спілкувались з довгожителями острова, дізнаючись секрети кожного. Один із них звучить так: «Залишайтеся активними, ніколи не відходьте від справ. Той, хто відмовляється робити те, що він любить і вміє, втрачає сенс життя. Ось чому навіть після завершення «офіційного» трудового життя важливо й надалі чимось займатися, розвиватися, бути корисним іншим чи дарувати їм красу, формуючи наш маленький світ».

Читайте також: Щоб довго жити не потрібні дієти і спеціальні графіки харчування та сну: правила довголіття найстарішого лікаря в світі

Знайти свій власний ікіґаї непросто. У першу чергу слід замислитись над тим, чим ви мріяли займатись колись, що дарувало вам радість у дитинстві або кілька місяців тому. Можливо, ви захоплювались колекціонуванням, чи любили допомагати рідним у приготуванні їжі, або діставали насолоду від співу чи малювання. Для того, щоб знайти заняття, яке задовольняло б вас та оточуючих, не потрібно багато грошей. До того ж на улюблену справу завжди знайдеться хвилинка. Треба тільки замислитись над цим і почати втілювати давню мрію в життя, крок за кроком удосконалювати вміння й навички, навчитись діставати задоволення від процесу та щодня просинатися з метою. Тоді ваше життя набуде сенсу, і тільки таким воно може гарантувати вам довголіття та міцне здоров’я.

Житель Окінави вміє насолоджуватися приємними дрібницями на кшталт неспішної чайної церемонії, спостереження за випадковим птахом в небі, звуком дитячого сміху у сусідів.

У жителів Окінави немає самоцілі стати довгожителями. Вони просто не можуть інакше: адже людина жива, поки вона потрібна.

«Свого часу Ейнштейн зізнавався, що, якби не фізика, він був би щасливий присвятити себе музиці. Коли він не був зосереджений на фізиці й математиці, йому подобалося грати на скрипці. Перебуваючи в потоці, чи то працюючи над своїми формулами, чи то граючи на інструменті, він почувався щасливим завдяки двом своїм ікіґаї».

У 2017 році, у Японії у 106 літньому віці помеp найстаріший лікар практик у світі. Говорили, що саме цей чоловік створив медичну систему, яка перетворила Японію на країну довгожителів. Він заохочував людей похилого віку до активного способу життя, вірив у силу позитивного мислення. Попри досить успішну професійну кар’єру й доволі напружений графік на посаді головного лікаря токійської клініки Святого Луки, Сіґеакі Хінохара написав понад сім десятків книжок, у 88 років узявся за створення сценарію мюзиклу, а у 90 став за диригентський пульт оркестру. Власним прикладом він доводив усім: рух – це життя, немає нічого неможливого, треба мріяти та втілювати свої мрії! Вік не вирок, ви маєте бути щасливими в будь-якому віці!

«Щоби бути завжди активним, навіть коли немає необхідності працювати, слід мати в собі ікіґаї — мету, яка все життя керує людиною й спонукає її створювати красу на користь собі й суспільству. Якщо ви поки ще не знайшли свій ікіґаї, вашою місією буде відшукати його».

Як знайти свій ікіґаї?

Готового рецепту не існує, тому що кожному потрібно розглянути власне життя з усіх ракурсів

За матеріалами – Новое Время.

Опубліковано 1 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page