fbpx

Європа заплатила росії 1 трильйон євро за нафту та газ – Зеркаль

Дані дослідження, представленого у Лондоні на засіданні Council on Geostrategy свідчать, що Європа за останні 10 років заплатила росії за енергоресурси 1 трлн євро. Частина цих грошей пішла на лобіювання інтересів рф у Європі та зброю, якою Кремль тепер вдарив по Україні, – повідомила радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

“Ключовий висновок спілкування з експертами та чиновниками: вони визнали, що припустилися помилки – занадто легковажно сприймали наміри росії після “Мюнхенської промови” Путіна. Значна частина грошей з цього трильйона пішла на підкуп європейських політиків, зброю та пропагандистські проєкти, що підривають стабільність європейської демократій. Якби Росія не пішла війною проти України, вона б заробила ще трильйон. Але зараз Кремль викинув ці гроші”, – зазначила Зеркаль.

Вона нагадала: глава російського МЗС Сергій Лавров уже визнав, що “залізна завіса опускається знову”. “Це правда, і всі розвинуті держави починають планувати, яким буде життя біля нової “залізної завіси”, – підтвердила Зеркаль.

За її словами, для України важливо, щоб “залізна завіса” опустилася якнайшвидше. Однак величезною помилкою та втратою шансу може стати несерйозне ставлення до виконання зобов’язань, пов’язаних із членством у ЄС.

“Квиток на цей поїзд у нас уже майже в кишені, а ось час, коли ми зможемо на нього сісти, залежить передусім від нас. І тут головне не зволікати і не загубитися у страху змін. Не можна стати членом ЄС на гаслах про те, що “ми попереджали” і прикриваючись лише мужністю Збройних сил України. Європейські колеги чітко дають зрозуміти: ми повинні завершити реформи в енергетичному секторі та повністю інтегрувати його до Європи, з усіма наслідками: прозорістю використання державних грошей, чіткою звітністю, інвестиціями у відновлювану енергетику. Всі проєкти можливі тільки у разі створення прозорих і зрозумілих правил гри на нашому ринку. І нашу частину роботи нам все одно доведеться робити”, – пояснила Зеркаль, пише Обозрєватєль.

Фото: 24tv.ua.

07/01/2022

You cannot copy content of this page