fbpx

«Європейців попереджали десятиліттями: для Кремля газ – це не бізнес. Це зброя», – Портніков

«А ми попереджали» – так і хочеться говорити щоразу, коли європейські політики реагують на перекриття Росією газопостачання. Свою думку з цього приводу висловлює український журналіст і публіцист Віталій Портников. Він пише, що західні політики почали визнавати, що зима для європейців буде дуже непростою.

Так, Міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер на економічному форумі у Екс-ан-Провансі визнав, що наймовірніше, Росія перекриє Європі газ і до цього треба вже готуватися. Він назвав це «найімовірніший сценарій розвитку подій» і у питаннях енергетики “ми маємо привести себе у бойовий порядок” – сказав міністр.

Шведський енергетичний експерт Ліна Бертлінг Тьєрнберг попереджає, що “зима буде складною”. “Якщо похолодає, у нас у Європі виникнуть проблеми з електропостачанням”, – каже вона у інтерв’ю виданню Dagens Nyheter.

«Проте, шведський міністр енергетики Хашаяр Фарманбар, на відміну французького колеги, не вірить у дефіцит електроенергії. Але ціна може значно зрости – і це у країні, яка вже давно переходить на альтернативні види енергії. 40% постачання електроенергії у ЄС минулого року припадало на Росію», – пише Портніков.

Бельгійський аналітичний центр Bruegel у новому звіті попереджає про зростання цін на електроенергію. За його даними, споживання газу в Європі має скоротитися на 54%, якщо Росія повністю закриє газовий кран.
«Ці факти можуть шокувати.

Але європейців попереджали десятиліттями: для Кремля газ – це не бізнес. Це зброя», – резюмує Портніков.

Фото: espreso.tv.

07/13/2022

You cannot copy content of this page