fbpx

Їжте смородину різну – білу, чорну, червону

На початку своєї корисної вітамінної “кар’єри” чорна смородина була дикорастущим чагарником. До цього часу в такому вигляді вона зустрічається в різних куточках земної кулі: в Північній Америці, Сибіру, ​​Казахстані, Монголії, Китаї, а також в деяких областях Європи. Ні древні греки, ні римляни не знали смаку смородини. Чорна смородина краще почувається в умовах помірного і навіть холодного клімату. Спекотний південь, субтропіки їй не підходять, пише “КП в Україні”.

У київських монастирях смородину розводили ще в XI столітті. Живучи замкнуто і не маючи можливості ходити в ліс за ягодами, як миряни, ченці пересаджували кущі смородини з лісу за огорожу монастирів, щоб скрасити убоге монастирське харчування.

А ось в Європі культивувати смородину почали тільки в середні віки – спочатку у Франції, а потім в Німеччині, куди вона була завезена з Азії. До речі, це була червона смородина. Що стосується чорної смородини, то тут на неї увагу звернули значно пізніше. При цьому спочатку, наприклад у Франції, смородину культивували як лікарську рослину, і тільки через десятки років її стали вживати в їжу.

Корисні властивості. Для здоров’я людини в смородині придатне практично все – від ягід до її листя. За вмістом вітаміну С в плодах чорна смородина поступається лише шипшині і актинідії, в 4-5 разів перевершує суницю і цитрусові. А якщо точніше, то чорна смородина містить від 300 до 400 мг вітаміну С на кожні 100 г ягід, тобто близько 5-6 добових профілактичних доз для дорослої людини. Крім того, користь чорної смородини – в багатому вмісті глюкози, вітамінів, фруктози і органічних кислот. Вона може похвалитися і своїм мінеральним складом, в ній є кальцій і корисний для розумової діяльності фосфор, а також необхідне для формування кpoві залізо.

Читайте також: Температура тiла до 40ºС: у львівському кафе сталося масове oтpуєння

Хто б міг подумати, що чорна смородина перевершує навіть чорницю по позитивному впливі на зір! Сильно забарвлені рослинні пігменти живлять сітківку, покращують нічне бачення, послаблюють м’язову напругу очей. Це особливо корисно для тих, хто проводить багато часу за монітором, і для водіїв.

Молоде листя чорної смородини має здатність знижувати рівень цукру в кpoві, тому з нього готують салати для дiaбетиків.

Червона смородина надзвичайно корисна для представниць прекрасної половини людства. При частому вживанні ягід організм жінки омолоджується зсередини, відновлюються метаболічні процеси, гopмональний фон, починає нормально працювати щитовидна залоза. Бажано включати ягоду в раціон в період місячних, так як вона добре відновлює брак заліза і покращує склад кpoві.

Ягода прекрасно тонізує і відновлює організм після фізичних перевантажень. Ця властивість робить її незамінною в раціоні професійних спортсменів.

Про білу смородині говорили в народі так: “Для внучат – чорна смородина, для діток – червона, а для себе – біла”. І неспроста. Для людей старшого віку біла смородина дуже корисна, адже завдяки відсутності в ній фарбувальних елементів вона мінімізує алергічні реакції.

Великою перевагою білої смородини є те, що вона містить пектинові речовини. Вони роблять позитивний вплив на кpoв і виводять з організму солі важких металів. Також у білій смородині більше, ніж в чорній, калію і заліза – елементів, корисних для серця і судин.

Шкода смородини. Як це не прикро, але існує і шкода від чорної смородини. Краще відмовитися від її вживання людям, у яких хворий шлунок, тому що в ягоді велика концентрація кислоти. Дуже рідко, але зустрічається алергія на плоди – в основному через вміст в ній ефірних масел.

Шкода чорної смородини може проявлятися і в тому випадку, якщо у людини підвищене згортання в кpoві. Таким хворим краще не вживати ягоду, так як вона тільки посилить згущення кpoві. Від вживання плодів слід відмовитися і тим, хто переніс інфapкт чи інcyльт.

Червона смородина протипоказана людям з виразковими захворюваннями, гeпaтитом, гacтритом, так як викликає загострення. За рахунок вмісту органічних кислот ягоди червоної смородини можуть привести до карієсу, тому треба розбавляти напої водою, щоб мінімізувати негативний вплив на зубну емаль. А ще лікарі застерігають і здорових людей від надмірного вживання цієї ягоди: може привести до дiapеї.

Дієтолог про смородину. 100 грамів ягід смородини містять приблизно 40 ккал, тому це відмінний засіб для схуднення.

– Ті, що худнуть можуть включити смородину в свій раціон в значній кількості, – каже дієтолог Марина Войтова. – Ягоди можна їсти кожен день – додавати в різні продукти, пити у вигляді соків або відварів. Значний обсяг смородини становить вода, а калорійність води дорівнює нулю.

А ось калорійність смородинового варення, яким багато із нас так люблять поласувати в зимову пору, становить близько 290 кілокалорій на 100 грамів. Може здатися, що це багато, проте від однієї-двох чайних ложок варення в день ви не поправитеся, а організм отримає необхідну кількість вітамінів.

You cannot copy content of this page