fbpx

З ОРДЛО через Литву і Польщу до Львова по пенсію

Від березня 2020 року, коли КПВВ на лінії розмежування виявилися заблокованими, люди знаходили шляхи потрапити з ОРДЛО на підконтрольну частину України. Переважно, це був «напівлегальний» шлях через захоплену ділянку українсько-російського кордону з виїздом на територію росії, а потім заїздом назад в Україну у Харківській області.

Після 24 лютого 2022 року припинилося сполучення України з росією, але бажання «туди-й-назад у справах» знайшло варіанти.

Тепер війна спростила цей шлях в тому плані, що не потрібно мати закордонний паспорт і з боку росії мало питань до тих, хто виїжджає за її кордон, а Україна радо приймає своїх громадян, які не викинули українського паспорта.

Інтернет повниться пропозиціями щодо перевезень з різних міст ОРДЛО та росії. Єдина вимога – оплата, український паспорт і витримати понад 50 годин дороги.

Перевізники пропонують різні варіанти. Один з них – шлях за маршрутом Донецьк–Москва–Даугавпилс (Латвія)–Каунас (Литва)–Варшава–Люблін– Львів–Хмельницький–Вінниця–Київ. Загалом переїзд Донецьк-Київ пропонують за 350 Євро!

Деякі перевізники пропонують дістатися до Москви самостійно: там людей заберуть та відправлять до Львова, чи навіть Одеси, звідки вони вже можуть поїхати у Київ чи інші міста України.

Журналістка Яніна Соколова подзвонила за одним таким оголошенням і їй підтвердили можливість виїзду, навівши доволі цікавий приклад.

«У нас люди, чоловік 20 туди й назад зїздили за пенсією, у Львів, через Польщу. Зараз все максимально спрощено через воєнні дії – внутрішній паспорт України і їздіть по Європі куди хочете», – запевнили в якості послуг журналістку.

Яніна вирішила поставити провокативне запитання, мовляв, до днрівців не дуже добре ставляться в Європі, на що їй відповіли: «Нормальне ставлення, таке, як до всіх українців».

За словами перевізника, кожного дня в Європу з ОРДЛО виїжджає від 20-40 бусів і попит на ці послуги дуже високий. Перетин кордону займає від 1 до 4 годин.

«Мама поміняла паспорт на ДНР, по дурості, чи можна по ньому виїхати», – питає Яніна.

«Ні, не можна – або український або закордонний, бо її не випустить росія», – кажуть в перевізника.

Фото: скрін.

You cannot copy content of this page