fbpx

Захід не має “просити дозволу” в Путіна, щоб допомогти Україні, – фінський парламентар

Поки західні країни сперечаються, якої дальності зброєю Україна має боронитися від путінських ракет, що руйнують цивільні об’єкти, Владімір Путін чітко усвідомив, що ніхто не збирається втручатися в цю війну, тому йтиме до кінця.

Таку думку висловив фінський науковець і парламентарій Юссі Крістіан Галла-аго у своєму Твіттері.

На його думку, західні лідери фактично “просять дозволу” в Кремля, щоб допомагати Києву, замість того аби змусити його припинити вторгнення.

“Боючись ескалації, ми не хочемо давати Україні зброю достатньої дальності, щоб вражати цілі на території Росії. І це недолугий підхід із багатьох причин. Дальність їй потрібна не для нападу на РФ, а й для ураження російських військових цілей”, – висловив переконання політик.

Він іронізує, що “вдарити по цілях” на Росії можна й ручною гранатою, підійшовши максимально близько до кордону.

“Якого саме “загострення” ми боїмося? Що РФ почне бомбардувати українські міста чи інфраструктуру за межами зони бойових дій? Що вона спробує вдарити по поставках західних партнерів? Прокиньтеся. Росія вже робить стільки всього, що запас того, що ще не було зроблено, у неї не такий великий”, – стверджує Галла-аго.

Він впевнений, що Кремль може погрожувати скільки завгодно ядерним ударом та Третьою світовою, але не зможе його завдати, як і інші ядерні держави.

“Найбільша помилка, допущена Заходом від початку повномасштабної війни, у тому, що ми публічно заявляємо про те, чого не збираємося робити. “Ми не вводитимемо війська в Україну, не відправлятимемо військових, ракети великої дальності, сучасні танки”. Ці заяви дають Путіну рамки, у яких він може діяти, не побоюючись прямої конфронтації із Заходом. Йому фактично сказали, що він може бомбити та знищувати Україну стільки, скільки захоче”, – вважає фінський політик.

Він провів паралелі між війною Росії в Україні та війною СССР з Фінляндією. Хоч радянська армія в ній зазнала величезних втрат, але ресурси Фінляндії і СРСР були настільки неспіврозмірні, що в результаті в Фінляндії просто закінчилися б люди і засоби для продовження оборони. Та й тоді Сталін погодився на мир лише під тиском Заходу, боячись, що Британія та Франція втрутяться, а велику війну тоді планував в іншому місці.

“Ми ніколи не дізнаємося, чи дійсно Британія і Франція були готові вступити у війну. Але Сталін серйозно ставився до цієї можливості й це головне. Якби вони неодноразово заявляли, що за жодних обставин не втручатимуться, можливо, наш світ виглядав би інакше”, – припустив політик.

Він переконаний, що Путіну нема сенсу оглядатися на імідж за кордоном чи, тим більше, вдома, адже більшість його громадян хоче війни незалежно від її наслідків для інших і, навіть, для себе. Попри те, що у нього може закінчитися сучасна зброя – у нього ще достатньо запасів радянської, якої вистачить для продовження війни на виснаження. А вона буде, бо Москва не має стимулу зупинитися.

“Ми повинні припинити запитувати загарбника, яку допомогу і в якому обсязі ми маємо надати його жертві. Ми маємо дати Україні все можливе, щоб допомогти зупинити вторгнення. І тоді ми повинні серйозно задуматися про те, як примусити Путіна до миру”, – зробив висновок Галла-аго.

Фото: slovoidilo.

07/18/2022

You cannot copy content of this page