fbpx

Захищаємо капусту від шкідників за допомогою народних засобів

Біла хмарка над капустою – вітаємо, у вас завелися шкідники. Звичайно, хімікати проти цього білого метелика ефективні, але, коли хімікатів нема, а бо ви не прихильник «хімії», тоді на допомогу прийде народний спосіб. Єдина заувага – народні засоби безпечні, але їх треба використовувати постійно, а це проблема для тих, хто їздить на дачу не так часто.

1. Накрити «пологом» капустяні кущі, але таким, щоб пропускав сонячні промені й воду і був досить міцним, щоб його вистачило хоча б на сезон. Для цих цілей можна використовувати москітну сітку – встановити над капустою дуги з товстих прутів, натягнути сітку, обшити кожну дугу, краї сітки мають вільно лежати на землі – їх придавити дошками. Сонця капусті буде вистачати. Поливати її прямо через сітку-ковпак. Забирають конструкцію, тільки коли просапують і підсапують рослини.

2. ВАЛЕРІАНКА ВІД МЕТЕЛИКІВ

Це дуже давній, але й дуже ефективний народний метод боротьби з метеликом капусницею, блішками, попелицею і всякими іншими капустяними шкідниками на основі валеріанки.

Потрібно в 3-літрову банку з водою вилити пухирець валеріанки (25 мл), додати 1 ст. л. рідкого мила й ретельно перемішати. Обприскувати таким розчином капусту за літо можна до трьох разів, останній – за місяць до збору врожаю. Переваги методу полягають у тому, що найсильніший запах валеріанки перебиває аромат капусти, та й мило для комах згубне.

Ефект від такої обробки ви помітите відразу ж після першого обприскування – блішки зникнуть, метелики капусниці будуть пролітати повз. Капуста буде рости й радувати око. Але в цього методу є один дуже серйозний недолік: валеріана може привернути на ваші капустяні грядки котів із сусідніх городів!

Вони можуть затоптати, поламати й погризти ніжні капустяні листочки, наносячи серйозну втрату майбутньому врожаю! Урятувати капусту від чотирилапих любителів валеріани можна, змивши розчин з рослин.

3. КРОПОМ І ОЦТОМ ПО КАПУСТЯНИХ ШКІДНИКАХ!

Крім того, на капустяну грядку сіють кріп. Аромат кропу привертає комах, які знищують личинок білану.

Якщо ж метелики продовжують витися над капустою, наливають 2 склянки столового оцту (9%) в 10-літрове відро води й обприскують цим розчином рослини. Білан не любить їдкого запаху оцту й облітає оброблені грядки стороною. Тільки обприскувати потрібно в безвітряну погоду, коли немає дощу, і особливо ретельно необхідно обробляти нижню частину листя – саме там любить відкладати яйця білан.

4. Лопух

Найзвичайнісінький лопух допоможе позбутися гусениць на капусті. Зберіть лопушини, наріжте їх. Пересипте у відро – здрібнена маса повинна займати приблизно 1/3. Залийте водою, настоюйте 3 дні. Потім настій злийте в пляшку з пульверизатором. Обприскайте капусту, через тиждень повторіть обробку.

Достатньо зробити не більше 4 процедур. Це зовсім безпечний і перевірений спосіб рятування від гусениць на капусті.

Фото: apteka-sadivnyka.

07/02/2022

You cannot copy content of this page